Најновије

У СИБИРУ 37 СТЕПЕНИ: Топлотни удар широм континента, ево како ће закачити Србију!

Читаву Европу погодиле су високе температуре, а у Британији је забележен најтоплији дан у јуну у последњих 40 година. Температура и у Србији расте дан за даном.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

У Португалу, више од 1.000 ватрогасаца се и даље бори са шумским пожаром који је избио протеклог викенда и у коме су страдале 64 особе, преноси АФП. Хладније време је погодовало њиховим напорима да обуздају ватру, међутим термометри и даље бележе око 35 степени по целзијусу - ниво који од Европе прави рерну, укључујући Италију, Аустрију, Холандију и чак Швајцарске Алпе. У Хрватској су, такође, избила два пожара на јужном делу јадранске обале, што је приморало локалне власти да нареде евакуацију 800 туриста, иако је пламен сада под контролом. "Тачно је да смо се уплашили. Са прозора хотелске собе изгледало је као да је пожар на вратима", рекла је шведска туристкиња локалним медијима. На северној хемисфери, на којој је почео летњи солистициј, ватрогасци су на опрезу и у Аустрији, где се организује обележавање најдужег дана у години паљењем ватри на фестивалу Светог Јована. У Италији, прогностичари кажу да би тренутни топлотни талас могао да буде најјачи у последњих 15 година, са температурама које су и за осам степени изнад годишњег просека - у Милану је забележено 39, а у Алпима, на висини од 1.000 метара и до 30 степени. Студија објављена у понедељак упозорава да ће екстремни топлотни таласи постати све уобичајенији широм света, чак и ако је пораст температуре ограничен на два степена Целзијуса. "Чак и ако надмашимо, по Париском споразуму о климатским променама зацртаних два степена Целзијуса, изложеност становништва смртоносној топлоти биће већа за око 50 одсто до 2100. године", рекао је АФП-у Камило Мора, аутор студије. У Британији, где су забележене рекордне температуре, у Гилдфорду, јужно од Лондона, пут се топио, а моторциклисти су га упоредили са чоколадом на врелом сунцу. На хиподрому Ројал Аскот, организатори су казали да први пут разматрају "релаксацију" стриктног дрес кода. Љубитељи музике у Француској такође се боре са врућином, а посетиоци годишњег фестивала Фет де ла Музик почели су прославу под званичним топлотним таласом, проглашеним у многим деловима земље. У тој земљи је и државна поштанска служба објавила да ће њени службеници позивати старије и инвалиде да би проверили како су. Женама возачима аутобуса дозвољено да возе у сукњама, што није по протоколу, због чега су мушкарци - возачи у Нанту протестовали, јер њима није дозвољено да возе у бермудама. У Сибиру је такође забележен топлотни талас, са температурама до 37 степени у граду Краснојаску. Међутим, у тој земљи забележена је и друга екстремна температура - свега један степен и снег у Мурманску на северу Русије, јавили су руски медији, а како се наводи, многи грађани се смрзавају, јер је током лета у становима искључено централно грејање.

Прогноза за Србију

У Србији ће у четвртак бити сунчано и веома топло дио 34 степена, а од петка се очекују температуре и до 37 степени. Према прогнози за наредних недељу дана, у Србији ће од петка бити претежно сунчано и веома топло, у већини места са највишом температуром од 33 до 37 степени, у послеподневним и већерњим сатима, уз локални развој облаћности и ретком појавом пљускова са грмљавином. Услед високих температура, на територији целе Србије у петак је на снази наранџасти метеоаларм који означава "опасне временске прилике". Под опасним временским појавама се подразумевају околности таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова и пратити савете које дају надлежне државне службе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА