Најновије

БЕСНИ РАТ САД И ИРАНА: Следи велики окршај нуклеарних сила на Блиском истоку!

Рат између Ирана и САД бесни у Сирији. Сукоби између две земље трају од прошлог месеца, а последњи инцидент у низу догодио се кад је амерички авион срушио ирански дрон над Сиријом.

Америчка војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

ИД иде у други план

Ловац Ф-15 оборио је дрон "шахид-129 УАВ" код јужног сиријског града Ел Танф, који се налази близу граница са Јорданом и Ираком. У том подручју смештена је и база америчких специјалаца који обучавају сиријске побуњенике, у чијим редовима су и терористи.
- Тај дрон, који је носио и оружје, обављао је непријатељске активности. Наша коалиција не жели рат са сиријским режимом нити са осталим провладиним борцима, али неће оклевати у одбрани наших партнера од било какве претње - навела је америчка команда.
Рушењу дрона претходило је иранско ракетирање сиријских милитаната, које подржава Америка. Техеран, савезник сиријског председника Башара ел Асада, који има и своје борце у редовима сиријских провладиних снага, у недељу је испалио шест балистичких ракета средњег домета на, како је наведено, терористе у Дер-ез-Зору.
Портпарол Револуционарне гарде генерал Рамезан Шариф навео је да је напад био координисан са Дамаском. Он је додао да је ракетирање изведено у знак освете због терористичког напада на парламент и маузолеј ајатолаха Хомеинија у Техерану, који се догодио 7. јуна.
То, међутим, нису једини инциденти између Ирана и САД у Сирији. Током маја, Американци су три пута гађали милитанте које подржава Техеран, а који се боре на Асадовој страни. Сви ти напади догодили су се у околини града Ел Танфа, а страдало је најмање 50 бораца, док су уништене значајне количине муниције, оружје и борбена возила. 
Такође, борбени авиони САД срушили су још један ирански дрон, такође, у Ел Танфу, и то 8. јуна.
Због све чешћих сукоба између САД и Ирана, стручњаци упозоравају да би рат између две земље могао да ескалира.
- Амерички председник Доналд Трамп још је током кампање најавио чврст став према Ирану. критиковао је Обамину "мекану политику" која је Иран поново учинила великом силом у региону. Због тога је на свој први пут у иностранство отишао у Саудијску Арабију, која је највећи непријатељ Техерана и најавио комплетну изолацију Ирана. Верује се да је тамо договорио и стратегију за рат са Ираном који је, како се чини, већ почео - објашњавају стручњаци.
И Илан Голденберг, бивши званичник Стејт департмента, упозорава да би рат могао да поприми велике размере уколико се сукоби између САД и Ирана наставе.
- Техеран неће још дуго толерисати америчку подршку групама које Иран сматра терористима. Сирија би ускоро могла да постане поприште крвавог рата између две нуклеарне силе, у којем не знам како би САД прошле - каже Голденберг.
С њим је сагласна и Џенифер Кафарела, експерт за конфликте на Институту за изучавање рата. Она сматра да би врло брзо борба против ИД могла да падне у други план.
- Ускоро бисмо могли да гледамо велики рат између Ирана и САД у Сирији. То ће потпуно бацити у сенку рат против ИД- сматра Кафарела.

Руси неће стајати по страни

Стручњаци истичу да не треба занемарити ни то што је Русија у понедељак прекинула комуникацију са САД у Сирији и најавила да ће убудуће рушити америчке авионе након што је Пентагон срушио сиријски борбени авион код Ел Танфа.
- Москва не жели да се меша у туђе конфликте, не жели рат ни са ким. Међутим, уколико њене трупе у Сирији буду угрожене, Руси ће се умешати. Ако се то буде догодило, рат у Сирији постаће најразорнији досад - истичу аналитичари.
Погледајте ОВДЕ нову заседу неустрашивих Хута.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дрон снимио иранске ракетне ударе на терористе у Деир eз Зору
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА