Најновије

ИСПОСТАВЉЕНА ЛИСТА ЗАХТЕВА КАТАРУ: Рок је 10 дана, а тражи се...

Кувајт је предао Катару листу захтева од држава које су недавно прекинуле дипломатске везе са Катаром, оптуживши ту земљу да подржава тероризам.

Катарске снаге (фото: Јутјуб принтскрин)

Арапске земље које су недавно прекинуле односе са Катаром, траже од те земље да, у року од 10 дана, угаси катарску телевизију "Ал-Џазира" и њене подружнице, прекине дипломатске везе с Ираном и војну сарадњу са Турском, као и везе са "терористичким организацијама".
Листу таквих захтева данас је Катару, као посредник, предао Кувајт. 
АП подсећа да су Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат раније овог месеца прекинули све везе са Катаром, оптуживши ту земљу да подржава и финансира и тероризам. 
Те арапске земље захтевају од Катара да протера припаднике иранске Револуционарне гарде, затвори катарска дипломатска представништва у Ирану и са техераном прекине дипломатске везе и било какву заједничку војну сарадњу, док би трговина са Ираном била дозвољена под стриктним правилима медјународних и америчких санкција, наводи АП који имао увид у тај документ. 
Арапске земље такође захтевају гашење катарске телевизијске станице Ал-Џазира и њених подружница Араби21, Рашд, "Ал Араби Ал Џадид" и "Мидл ист ај". 
Међу захтевима се нашло и моментално окончање војне сарадње са Турском на тлу Катара, као и уклањање турске војне технике, што у суштини значи да ће доћи до гашења турске базе у Катару. 
Поред веома јасних захтева, арапске земље су упутиле и мање прецизне захтеве, који се могу протумачити и као субјективни, јер захтевају да се предају "терористичке личности" и тражени индивидуалци. 
Други такав пример је финансијска накнада за губитак живота, као директан резултат катарске политике, а сума би била одређена у договору са Катаром. 
АП указује да није јасно шта ће се догодити уколико Катар не прихвати све те захтеве. Погледајте ОВДЕ шта заиста стоји иза санкција Русији. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Катар прешао пут од номада до најбогатије земље света:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА