Најновије

РУСИЈА УПОЗОРИЛА САД: „Не играјте се с ватром! Наше небо је "покривено"

Први заменик председника Одбора за одбрану и безбедност Савета Федерације Русије Франц Клинцевич је у разговору за РТ коментарисао предлог чланова америчког Конгреса о повлачењу земље из Споразума о уништавању ракета средњег и кратког домета.

Противракетни систем (Фото: Јутјуб)

„То говори о томе да они (САД) планирају процесе који нису везани за пријатељство или мир. Они данас у свету развијају носталгију за ратом, покушавају да реализују совјетску тему, размишљају на следећи начин: „Ако смо уништили СССР, уништићемо и Русију!“. Неће успети, господо, неће успети. Не играјте се са ватром“, упозорио је он.
Клинцевич је истакао да је Русија „покрила небо“ и „на две хиљаде километара види лансирање крстарећих ракета“.
„Ми можемо да осигурамо безбедност своје земље. Господо, радите шта хоћете. Русија је мирољубива земља која жели да развија мирољубиве односе са свима, али је у стању да осигурамо безбедност свог народа и своје територије. И више се никада нећемо увући у трку у наоружању, да бисмо скраћивали и слабили друштвене процесе и економију“, закључио је руски сенатор.
Данас су конгресмени предложили Трамповој администрацији да напусте споразум који је потписан 1987. године. Горбачов и Реган су се договорили да не производе, не тестирају и не распоређују балистичке крстареће ракете са дометом од петсто до хиљаду километара и од хиљаду до пет и по хиљада. Иницијатори овог предлога сматрају да Русија, наводно, редовно крши одредбе овог споразума и због тога је бесмислено да Сједињене Америчке Државе настављају да га се придржавају. Предлог није добио масовну подршку. Пентагон, Стејт департмент и Савет за националну безбедност САД страхују да би то довело до трке у наоружању и погоршало ситуацију.
Председник Одбора за одбрану и безбедност Савета Федерације Виктор Озеров назвао је предлог Конгреса „покушајем наставка антируске хистерије“ и додао да Русија неће „гледати кроз прсте“ у случају да САД изађу из Споразума и искористе ситуацију за јачање војног потенцијала у Европи.
„Уколико се догоди повлачење из споразума и повуче за собом нагомилавање наоружања, ново распоређивање ракета у Европи, ми на то нећемо гледати кроз прсте, већ ћемо предузети одговарајуће мере. Русија је испунила све своје обавезе за уништавање ракета средњег и кратког домета. Оне су уништене сечењем уз контролу америчке стране“, истакао је Озеров. 
Прочитајте ОВДЕ и ког је то сарадника Путин одредио за Балкан и тако показао да му је стратешки важан.
Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путинов понос-С 500 и остали руски ракетни системи.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА