Најновије

ШИКАНИРАЈУ ЈЕ И РАДНИЦИ И УПРАВА: Брнабић кренула у решавање ситуације у Фијату

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић требало је рано јутрос да се састане са председником Савеза самосталних синдиката Србије Љубисавом Орбовићем и штрајкачким одбором радника фабрике Фијат у Крагујевцу, како би разговарали о решењу проблема у јединој српској фабрици аутомобила.

Брнабић између радника и управе (Фото: Влада Србије, ЈуТјуб)

Састанку је присуствовао само Љубисав Орбовић а, иако су били позвани, представници штрајкачког одбора се нису појавили, упркос томе што су свој долазак потврдили касно синоћ. Чланови Штрајкачког одбора на састанак са премијерком Аном Брнабић нису отишли зато што су од одласка у Београд касно синоћ одустали представници синдиката Независност, рекао је за РТС председник Штрајкачког одбора Фијата и председик Самосталног синдиката, Зоран Марковић. Марковић каже да је за сутра заказана Скупштина оба синдиката - Самосталног и Независност, где би требало да се договоре о условима за преговоре и у понедељак их прецизирају са радницима. Представници синдиката Независност одлучили су да не иду после синоћ одржане седнице Одбора тог синдиката јер, како је рекао за РТС Зоран Станић, председник синдиката Независност у Фиајту и члан Штрајкачког одбора, од пословодства нису добили писане гаранције о испуњавању минимума захтева што је услов за прекид штрајка и пракса у Фијатовим фабрикама у Италији. Због изузетне важности коју фабрика Фијат у Крагујевцу има за економију Србије, за град Крагујевац, домаће компаније које су ангажоване од стране Фијата и за запослене раднике и њихове породице, председница Владе, након неуспешног покушаја иницијације разговора, наложила је да се започне са преговорима на највишем нивоу. То значи да ће преговорима посредовати лично председница Владе и да у њима учествују менаџмент Фијата из Италије, пословодство из Србије и представници штрајкачког одбора. Штрајкачки одбор позван је да хитно уђе у преговоре и тако покаже одговорност према радницима Фијата и целој Србији, јер Фијат чини важан део домаће економије. Данашњи разговори требало је да буду наставак првих разговора који су у четвртак започети на личну иницијативу премијерке Брнабић, са циљем да се штрајк прекине и нађе прихватљиво решење за све стране.

На плате дају мање него што добију од државе

Компанија Фијат Крајслер аутомобили Србија, чији радници већ десет дана штрајкују због ниских плата, за зараде запосленима потроши много мање новца, него што добије из државног буџета на име разних премија, субвенција, дотација и донација, пренела је Политика. Како може да се види из финансијског извештаја за 2016. наша држава је као суоснивач ове компаније, у којој има 33,33 одсто удела, уплатила на рачун ове фирме 3,78 милијарди динара. Издаци за зараде, са друге стране, били су за чак милијарду динара мањи и износили су свега 2,78 милијарди. Како се, и због чега, српска премијерка "извлачила" код руског амбасадора, прочитајте ОВДЕ. Извор: РТС, Политика, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Не помаже ни блокада пруге. Радници Гоше и даље у штрајку
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА