Најновије

ДОДИК: За мене је понижавајуће да ме неко зовне Босанцем

Председник Републике Српске, Милорад Додик, рекао је да нема ништа горе за једну земљу, посебно за овакву као што је БиХ, да с њом управља тајна полиција, а то се већ догађа јер Обавјештајно-безбедносна служба (ОБА) БиХ функционише тако да уништи српски и хрватски идентитет и да од њих прави непријатеље.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

- Шеф ОБА, Осман Мехмедагић Осмица, назове посланике, чак и поједине Србе, и онда креирају закључке. Осмица је директни изданак ригидне структуре СДА. Главни ликови који не одговарају тој политици су Драган Човић и Милорад Додик. Иако то знају, поједини Хрвати и Срби благонаклоно се понашају према томе, наводно политички неутрално. Већ неколико месеци знамо за незаконита понашања. Пре пола године дат је налог за прислушкивање државног врха Србије. Мислите ли да то не чине ни у случају Хрватске? Ја верујем да се то догађа - истакао је Додик.
Упозоривши да су то озбиљне ствари, Додик је рекао да ОБА надзире посланике, а они то не смеју да кажу.
- Наравно да то председавајућем Заједничке комисије за надзор над радома ОБА Николи Шпирићу не могу направити и зато траже његову смену. Зато се сада отвара и питање што раде Хрвати у тој комисији. Хоћете ли да вам упакују сплетку око Драгана Човића? Зна се како се то овде ради - истакао је Додик за Вечерњи лист, издање за БиХ.
Он је напоменуо да Бакир Изетбеговић жели да се реши две особе, а то су Додик и Човић.
- То је отишло и код странаца, па онда су и они то тако прихватили. Питајте, ако вам желе искрено рећи. Нема ништа горе за државу, а посебно овакву као што је БиХ да с њом управља тајна полиција. То се већ догађа. Та ОБА функционише тако да уништи српски и хрватски идентитет и да од њих прави непријатеље. То није наша служба. То је нама непријатељска служба. Ми је тако и посматрамо - поручио је Додик.
На питање да ли је могуће да Загреб и Београд поправе односе, Додик је рекао да је то потребно, јер Хрвати и Срби носе тешко бреме историје.
- То се не може занемарити у нашим међусобним односима. Али су се и околности промениле у последњих 20-ак година. Хрвати су добили властиту државу, Срби су добили своје две државе - Србију и Републику Српску - оценио је Додик.
Према његовом мишљењу, историјска питања треба оставити историчарима, треба поштовати осећаје људи и страдања и научити живети једни поред других, те да односи треба да се нормализују.
- У реалним стварима треба да се подржавамо, као што ми овде настојимо помоћи остварењу права Хрвата у БиХ. Наша подршка није из било каквих калкулација, него то радимо јер желимо и за себе оно што Хрвати траже. И то није на штету Бошњака. Ни у ком случају, него је реч о покушају да се Бошњаци натерају да одустану од мајоризације и својатања БиХ. БиХ није само њихова и не могу никога мајоризовати. Нас сигурно неће - поручио је председник Српске.
Он је нагласио да у БиХ није могућа асимилација и да нема ништа од "босанштине".
- Ја, пре свега, желим живети у слободи. Моја слобода подразумева идентификацију с народом којем припадам. Не знам зашто то неком смета. Нећу никада бити Босанац. Не идентификујем се са том речју ни као географским појмом, а камоли националним. У Херцеговини је то мало другачије, колико знам, али у Босни то не долази у обзир. За мене је понижавајуће да ме неко зовне Босанцем. Нећу то никада бити - истакао је Додик.
Прочитајте ОВДЕ како ће то Хрвати помоћи стварање бојске тзв. Косова?
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милорад Додик истакао да сматра увредом да га називају босанцем или босанским Србином, да никада неће признати језик који је настао пре 20 година.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА