Најновије

Мило отворено прозвао Русе: Свету показују своје набилдоване мишиће из Украјине, Грузије, Сирије...

Лидер Демократске партије социјалиста (ДПС), Мило Ђукановић, оценио је да је Црној Гори и региону нужан историјски заокрет који ће свеобухватним друштвеним реформама обезбедити увођење европских стандарда, а опозицију, коју је назвао "групом губитника", оптужио је да отворено служе интересима друге државе чији је циљ да осујети пут европског развоја Црне Горе.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Отворено прозивајући Русију, Ђукановић је рекао да је јасно да званична Москва то не ради због самог значаја црногорског чланства у НАТО, или сутра у ЕУ, "него да би Европи и свету показала своје набилдоване политичке мишиће из Украјине, Грузије, Сирије". Русија то, према Ђукановићу, ради и да би поручила да се без ње не може одлучивати о европској будућности земаља Западног Балкана.  - Дакле, јасно је и елементарно упућеним да су и Црна Гора и наш регион и овога пута само монета за поткусуривање у играма великих на глобалној сцени - навео је Ђукановић у интервјуу подгоричким Дневним новинама, а поводом Дана државности.

Вечити политички губитници

Наводи да је "група вечитих политичких губитника, неспремних да поштено анализирају своје недостатке који их воде из пораза у пораз", у стању очаја дошла "до последњег стадијума политичког и људског посрнућа". - Отвореног служења интересима друге државе чији је циљ да осујети пут европског развоја Црне Горе. Јасно је да то Русија не ради због самог значаја црногорског чланства у НАТО, или сутра у ЕУ, него да би Европи и свету показала своје набилдоване политичке мишиће из Украјине, Грузије, Сирије. И поручила да се без ње не може одлучивати о европској будућности земаља Западног Балкана. Дакле, јасно је и елементарно упућеним да су и Црна Гора и наш регион и овога пута само монета за поткусуривање у играма великих на глобалној сцени - оцењује Ђукановић.Бивши премијер, како каже, убеђено верује да је за Западни Балкан интеграција у ЕУ и НАТО исто што и поуздана стабилност. Сматра да се позитивни ефекти црногорског чланства у НАТО већ назиру, верујући да ће време које је пред нама тек ефектуирати позитивне трендове за регион након ступања Црне Горе у НАТО.

Прихватити напредак Црне Горе

Ђукановић наводи да на опозиционој црногорској сцени не постоји неко ко има политички потенцијал и снагу да својим деловањем коригује потезе власти. Оценио је да нико од политичке конкуренције није показао способност да саопшти ноторну чињеницу да је Црна Гора у последње две деценије остварила напредак који препознаје и цени читав демократски свет.  Подсећа да је у том периоду, од неразвијеног дела еx-Југославије, Црна Гора  постала најразвијенија економија Западног Балкана и достигла демократске и стандарде у владавини права који су јој отворили врата најмоћнијег безбедносно-политичког клуба у историји човечанства.
- Прећуткујући или фалсификујући то што је сваком нормалном очигледно, наши политички конкуренти нам шаљу поруку или да им напредак земље није по вољи и да би нас они радије вратили у старо "добро" стање економске и политичке зависности од бројније православне и словенске браће - навео је Ђукановић. Ђукановић каже да ко први на црногорској политичкој сцени буде смогао снаге да уважи ову истину и да након тога понуди боља решења за окончање транзиције, бржи одрживи развој економије, већу функционалност и професионалност институција, праведније социјалне односе, тек тај ће се квалификовати за позицију прихватљиве алтернативе или озбиљног коректива актуелне власти.Сматра да ће у догледној будућности и Западни Балкан бити органски део европског система вредности. - Црна Гора је направила тај заокрет, али треба још много радити - казао је Ђукановић у интервјуу Дневним новинама, поводом 13. јула, Дана државности Црне Горе.
Чланство у НАТОГоворећи о утицају црногорског чланства у НАТО на унутарполитичке прилике у Црној Гори, Ђукановић оцењује да се суштински гледано, како каже, у тој држави и даље  води рововски рат између протагониста европске визије и присталица традиционалне балканске политичке матрице због које је "Црна Гора, заједно са другим балканским земљама, заостала тако далеко од нивоа европске развијености". - Црној Гори и региону нужан је историјски заокрет који ће свеобухватним друштвеним реформама обезбедити увођење европских стандарда. Само тако ће у догледној будућности и Западни Балкан бити органски део европског система вредности. Црна Гора је направила тај заокрет, али треба још много радити - сматра Ђукановић. Лидер ДПС-а оцењује да значајан део становништва није још спреман да подигне главу и прихвати ноторну истину да је Црну Гору пут националне и верске ускогрудости довео до ћорсокака у којем је "данас као лидер региона у погледу развијености на 41-42 одсто европског просека". У Сирији је почела дуго очекивана офанзива коју предводе Тигрове снаге а више о томе сазнајте ОВДЕ. Извор: Танјуг/Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руска ракета "Точка-У".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА