Најновије

ОДГОВОР ЈЕ ДАТ ЈОШ ВЛАДИ КОШТУНИЦЕ: Србија ће постати члан ЕУ тек 2032. године! Ево доказа!

Председник Александар Вучић узалудно је затражио да Европска Унија да Србији макар приближан датум пријема у европску породицу. Доналд Туск није дао тај одговор, већ је везао пријем Србије у ЕУ за статус Косова и Метохије. Ипак, Вучић је могао да зна да је датум откривен још Влади Коштунице, истина ненамерно, али прилично прецизно.

Вучић и Коштуница (фото: Правда/Јутјуб)

"Уместо инсистирања на томе да границе Косова буду део границе Србије, боље је радити на томе да и Србија и Косово буду за 20 до 25 година у Европској унији (ЕУ)", изјавио је 11. априла 2007. године тадашњи немачки амбасадор у Србији Андреас Цобел. Ако на тадашњу 2007. годину додамо 20, односно 25 година, добијамо да ће Србија бити примљена у ЕУ, између 2027. и 2032. године. Будући да се дипломате увек труде да ублаже лоше ствари, рекло би се да је пре реч о удаљенијем датуму, односно 2032. години. Цобел је ово рекао у неформалном разговору, на једном пријему, али су се ту затекли новинари, који су детаљно пренели његову изјаву. И док је сва халабука била око његове изјаве поводом Косова,па и Војводине и Санџака, нико није обратио пажњу на део изјаве који јасно говори да ЕУ не рачуна на Србију док не прође још 20-25 година.  Можда је тај период чекања на пријем у ЕУ у српској јавности схваћен неозбиљно, као да је Цобел "лупио", али чињенице говоре да је амбасадор Цобел изрекао нешто у шта је био јако добро упућен. Цобел је као амбасадор воидеће земље ЕУ у Београду одлично познавао ставове Берлина према Србији, и ако смо му све остало поверовали, нема разлога да му не поверујемо и за временски период пријема ЕУ. Међутим, он то своје знање није смео да открива, чак ни у незваничном разговору, већ би се пре рекло да се "излануо".  Наравно, и тај удаљени датум је условљен признањем Косова, о чему је Цобел такође причао то вече, штавише претећи проблемима у Војводини и Санџаку. "Инсистирање на Косову као делу Србије дестабилизовало би Србију, и онда би могло да буде отворено питање Војводине, која је нова у Србији. То није претња, то је анализа", рекао је између осталог Цобел на поменутом пријему који је организовао Форум за међународне односе Европског покрета у Србији.
Амбасадор Немачке у Србији је рекао да инсистирање премијера Србије Војислава Коштунице на Косову као делу Србије "води у стагнацију и укопавање у нешто у чему не може да победи".
Немачка је након протеста Србије повукла амбасадора Цобела, по свему судећи јер је неопрезно јавно изнео планове који су били припремљени за Србију.  Само две и по године касније, у децембру 2009. године, Андреас Цобел је преминуо у Немачкој у 56. години живота, како је званично речено, "након тешке болести". Теоретичарима завере остављамо да утврде да ли је Цобел заиста умро природним путем, или је можда ликвидиран јер је разоткрио планове за Србију и могуће сматран опасним да ода и друге тајне. А како је Туск "оладио" Вучића по питању датума пријема Србије у ЕУ, прочитајте ОВДЕ Извор: Правда/Н.Б.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ултиматум Србији - Београд мора признати Косово ако хоће у ЕУ
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА