Најновије

ДОДИК: Бакир би да оптужује и мене и Српску, а ево шта му је отац рекао на самрти!

Није случајно да се након обустављања истраге у предмету „Референдум“ продукује нови, прети Тужилаштвом и покушава криминализовање руководства Српске.

Додик (Фото: ЈуТјуб)

Тако је председник Републике Милорад Додик одговорио на захтев Бакира Изетбеговића за његовим санкционисањем, и то због наводног распиривања мржње, у Братунцу 7. јула. Бошњаци повратници имају сва права, враћена им је имовина, и слободно живе у Српској, каже Додик. Из Тужилаштва БиХ потврђено је да су већ формирали предмет. Изетбеговић тражи начин да ме доведе пред Суд. То је одговор председника Милорада Додика на Изетбеговићев захтев да га чланице ПИК-а, високи представник и Тужилаштво БиХ санкционишу, због наводног распиривања мржње. Тек што је Изетбеговић завршио конференцију за новинаре, Тужилаштво БиХ пријаву је запримило, и експресно формирало предмет. Председник Српске није изненађен. Треба се навићи на такву врсту притиска и игнорисати га -поручио је Додик. - У четвртак смо видели да је Тужилаштво обуставило истрагу у вези референдума а већ данас се појављује прича која скреће пажњу на ту врсту њихове игре. Најрадије би све из Републике Српске видели у Суду и Тужилаштву БиХ и пресуђивали по својој вољи, каже Додик. Изетбеговић би да Тужилаштво БиХ оптужи Додика за спречавање повратка, распиривање верске и националне мржње према Бошњацима. Овакав закључак извукао је из Додиковог обраћања на Академији посвећеној страдању Срба у Подрињу, где је говорио о континуитету етничког чишћења Срба у Подрињу од Аустроугарског периода до Отаџбинског рата и финансирању повратка Бошњака новцем исламских фондација. - Он је рекао цитирам... Познати су пројекти разних фондација пре свега исламских које су тражили и само усмеравали своје паре како би овде уз Дрину вратили након Отаџбинског рата муслимане и да би поново окупирали Дрину на тај начин, наводи бошњачки члан Председништва БиХ. - Рекао сам да постоје организације које су давале паре искључиво да се враћају људи на Дрину, на Исток, и да то представља нови покушпај оживљавања сртарих стратешких циљева. Познато је да постоје организације у свету које и данас делују у БиХ и које подржавају и тероризам и да су забрањене од УН-а и на њих сам мислио, истиче Додик. СНСД-ов посланик у Представничком дому Парламента БиХ, Никола Шпирић, нада се да институције којима се обратио Бакир Изетбеговић нису део паралелног система који разграђује БиХ. Позив Бакира Изетбеговића да кривично гоне председника Републике Српске је порука за Србе, Хрвате и Бошњаке који не мисле као Изетбеговић да са повезом преко очију граде БиХ. Бакир Изетбеговић стао је у одбрану ОБА БиХ и њеног директора Османа Мехмедагића.
Тврди да је агенција деполитизована у шта је тешко повјеровати с обзиром на то да је на њеном челу Осман Мехмедагић, ратни телохранитељ Алије Изетбеговића. - Што се тиче господина Османа он ради у служби 35 година, радио је у УДБИ када је додељен да буде пратилац мог оца. Њега није изабрао мој отац, ни ја, ни СДА да прати мог оца, него је додељен, каже Изетбеговић. - Када му је отац умирао рекао му је - припази Осмицу и постави га на најважније место. И то је урадио. И сада он прича о политичкомн утицају. Невероватно. Све информације које имамо говоре да је ОБА под директним утицајем турске обавештајне службе и то се види, категоричан је Додик. Додик је поновио да је ОБА непријатељска организација и да чини све да подрије политички систем, процесе и основе Републике Српске. - То чини на бази ратног плана муслиманске обавештаје агенције - АИД која никада није престала суштински да постоји, која се проширила и делује по амбасадама и јача је од ОБА. И у којој, нажалост, Срби који се тамо налазе више служе за покриће, него за стварно деловање. Изетбеговић искључиво то брани. То је њему потребно искључиво за обрачуне, како он мисли да треба да се обрачунају са нама у Републици Српској, навео је председник Српске. Док на све начине покушава Милорада Додика довести пред Суд БиХ, Бакир Изетбеговић олако прелази преко изјаве заменика турског премијера Нумана Куртулмуса који је на комеморацији у Поточарима јавно својатао БиХ. Очигледно, Изетебеговићу пријају изјаве о БиХ као делу Турске, које континуирано шаљу турски званичници. А шта је Додик данас поручио високом представнику Валнетину Инцу, прочитајте ОВДЕ. Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА