Најновије

САВЕТ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Влада Србије је урадила нешто што до сада никада није

Први пут од оснивања, Савет за борбу против корупције добио је нове чланове, а да о томе представници тог тела ништа нису знали. Тек четири дана након одлуке Владе, чланови Савета добили су информацију да ће им се придружити Владан Јончић, пензионисани професор Правног факултета у Београду, и Едвард Јерин, пензионисани апелациони јавни тужилац у Нишу.

Савет за борбу против корупције (Фото: Јутјуб)

И све ово не би било толико чудно да је Савет на неки начин учествовао у њиховом избору, у најмању руку тако што ће бити обавештен шта Влада планира. Овако, имена колега које ће им се придружити сазнали су из Службеног гласника.
Савет за борбу против корупције: Нема контроле трошења буџета локалних самоуправа
Како за "Блиц" Јелисавета Василић, председница Савета за борбу против корупције, овај орган је пре две-три године тражио да се изаберу чланови Савета, јер је радио у прилично "окрњеном" саставу".

"Окрњени" састав

- Остали смо без шест чланова. Нажалост, неки су преминули, неки изашли, а за једног смо ми тражили да више не буде његов део - каже она, и наводи да по оснивачкиом акту који је донела Влада Србије број чланова Савета треба да буде укупно 13.
Она је навела и да је Савет писмено и усмено од прошле владе на чијем челу је био Александар Вучић тражио пријем нових чланова.
- Чак смо и предлагали предлагали кандидате, али се никада ништа није десило - каже она.

"Прескочен" Савет

Међутим, ипак се десило да је крајем прошле недеље Влада Србије именовала Јончића и Јерина без обавештења, консултације или сугестије о томе да су они уопште "у игри" за ова места.
Василић каже да је до сада била таква пракса да Савет упути предлоге Влади Србије у вези са кандидатима, и да их она бира са тог списка.
- Ово је први пут да се овако нешто десило - да Влада и предлаже и бира чланове - каже она.
Како истиче, Влада није прекршила никакав закон, али је занимљиво да је Савет потпуно искључен из овог процеса.

Колеге пензионери

Василић наводи да су чланови Савета погледали биографије својих нових колега, али да им није потпуно јасно каква су њихова искуства у борбу против корупције.
- Обојица су пензионери. Један је у пензију отишао као као доцент на Правном факултету, а други као заменик тужиоца - каже она.
Мада Јончић и Јерин нису превише позната и звучна имена, обојица су у једном тренутку била под лупом јавности.
Професорка Правног факултета Јасминка Хасанбеговић написала је пре две године отворено писмо у којем је свог колегу Владана Јончића јавно прозвала за плагијат.

Оптужбе за плагијат

Како је тада навела, Јончић је оптужен да је плагирао чланак Катхерине Фаллах, стручњака за међународно право и професора Универзитета у Сиднеју.
Она је рекла да је плагијат открио главни уредник “Анала Правног факултета у Београду” проф. др Сима Аврамовић, због чега је рад одбијен за штампу, али га је Јончић потом предао часопису “Правни живот”.
Хасенбеговићева је због његовог реизбора за ванредног професора Правног факултета поднела оставку у Већу научних области друштвено-хуманистичких наука.

Чин мајора

Иначе, осим на Правном факултету, Јончић је предавао на Дипломатској академији, Војној академији, у Центру високих војних школа ВЈ Вишој медицинској школи... За учешће у одбрани земље у рату 1999. године је добио више похвала, признања и унапређен у чин мајора.
Могао би да буде споран и избор Едварда Јерина за члана Савета и то због одбијања кривичне пријаве коју је поднела тадашња потпредседница Владе Ивана Дулић Марковић против председника Скупштине Лесковца Горана Цветановића, јер је њу, њеног оца и брата назвао усташама који су “клали Србе”.
Јерин, тада окружни тужилац, објаснио је да је пријава одбачена јер “нису нашли да је Цветановић учинио кривично дело изазивања националне и верске мржње и нетрпељивости”. Додао је и да је тужилаштво упутило Ивану Дулић-Марковић да поднесе приватну тужбу “ако је незадовољна том одлуком”. Цветановић је у том време био члан СРС, да би касније прешао у СНС.
Прочитајте ОВДЕ шта Српска радикална странка захтева од Владе Републике Србије а тиче се Руског хуманитарног центра у Нишу.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Погледајте какав се то скандал догодио на конференцији Савета за борбу против корпуције.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА