Најновије

ВЛАДА У ПРОЦЕПУ: Ускоро ће морати да донесе важну одлуку о Руском центру у Нишу, која ће узбунити ЕУ и САД

Давање дипломатског статуса Руском центру у Нишу поново је актуелизовано. Мада би додељивање имунитета руским хуманитарцима могло да угрози наш пут ка ЕУ, али и однос са САД, српски шеф дипломатије Ивица Дачић најављује да ће то питање бити тема на једној од наредних седница Владе Србије.

Руски центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

- Заиста више није нормално, нити ми је јасно зашто се буне против давања имунитета за руске хуманитарце. То питање ће се ускоро наћи на дневном реду Владе - рекао је Дачић за "Вечерње новости".
Већ три године званична Москва покушава да запосленима у Руском центру у Нишу обезбеди дипломатски статус. Наиме, 2014. године Србија је са руском страном договорила предлог споразума који би и сталном и привременом особљу омогућио имунитет, неповредивост докумената и преписке..., а исто би важило и за просторије Центра и његову имовину.
Тај споразум, међутим, до данас није потписан, а пре свега због оштрог противљења ЕУ и САД, који сматрају да ће Русија хуманитарни центар претворити у шпијунску и војну базу.
У овом тренутку Србија је под великим притиском - Москве, која прети да ће затворити Центар, и Брисела, који је недавно и кроз Резолуцију о Србији у Европском парламенту "изразио забринутост због присуства руских војних авиона у Нишу".

Стојановић: Србија неће учинити ништа шти би угрозило односе са ЕУ

Под чијим притиском ће подлећи власти у Београду и какве би то последице могло да остави?
Бобан Стојановић, сарадник на ФПН, сматра да по питању Руског центра српске власти неће учинити ништа што би могло да угрози наше односе са ЕУ.
- У то немам никакву сумњу. Србија неће дати дипломатски имунитет Русима у Нишу, а да претходно не опипа пулс Брисела и увери се да то неће оставити последице. Пролонгирање потписивања споразума, које траје већ три године, видим као тражење решења којим би били задовољни и Брисел и Москва. Ако Русима дамо имунитет, уверен сам да ћемо заузврат направити неки озбиљан уступак ЕУ - оцењује Стојановић.
Иако се спекулисало да Брисел и Вашинтон инсистирају на затварању Руског центра, по изјавама њихових званичника може се закључити да им он много не смета све док је хуманитарног карактера. Недавно је из Амбасаде САД у Београду саопштено да су посетили Центар у Нишу, али да тамо нису видели ништа што би указивало на потребу да добију дипломатски статус.
- Упорни захтеви за статус неповредивости особља и просторија Центра само изазивају сумњу у дугорочне намере везане за тај објекат - указали су у Амбасади САД.
Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику, каже да Запад има велико неповерење према Русији, као и да њихови званичници сматрају да би давање дипломатског статуса створило екстериторијалност.
- Није важно да ли је страх оправдан или не. Он постоји и то се неће ускоро променити - наводи Јоксимовићева.

Руски стручњак за Балкан: Немамо скривене намере

Са друге стране, руски званичници упозоравају да без дипломатског статуса Руски центар нема могућности за развој.
Екатерина Ентина, професорка Националног истраживачког универзитета "Висока школа економије" из Москве и стручњак за Балкан, каже да постоји традиција додељивања дипломатског статуса таквим центрима и као пример истакла представнике Црвеног крста.
- Руски центар у Нишу нема скривене намере. Срби су са свих страна окружени НАТО и било би јако тешко претворити га у војну базу. У техничком смислу то би било скоро немогуће. Чак и да желимо, то не можемо да урадимо без сагласности власти у Србији, која је већ донела резолуцију о војној неутралности - наводи Ентина.
Србија већ трпи последице због одлагања потписивања споразума о имунитету Руског центра. Званична Москва је планирала да у периоду од 2012. до 2015. у њега уложи 41 милион долара, а до сада је потрошено 20 милиона. Спекулише се да ће се повући из Ниша, када остатак новца буде потрошен. Наравно, осим у случају да добију дипломатски статус.
Ана Брнабић је јуче изјавила за Си Ен Ен да је Србија дубоко и стратешки посвећена чланству у ЕУ. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Српско-руски хуманитарни центар у Нишу. Центар за хуманитарно деловање сврстава се међу најопремљеније, најпрофесионалније и најефикасније не само у Србији и на Балкану
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА