Најновије

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ МОСКВЕ, СРБИЈА ДОБИЈА С-300: Путинов сарадник званично потврдио да нам Русија шаље моћни ракетни систем (ВИДЕО)

Дмитриј Шугајев, директор Федералне службе за војнотехничку сарадњу и блиски сарадник руског лидера Владимира Владимировича Путина, поручио је јуче да је сасвим реално да Москва ускоро испоручи Србији моћне ракетне системе С-300!

С-300 (Фото: РИА)

- Истина је да Русија разматра могуће испоруке ракетног система С-300 Србији. Српски партнери тренутно изражавају заинтересованост за испоруку комплетног батаљона. То је нешто о чему разговарамо... - потврдио је Шугајев на Међународном салону ваздухопловства и космоса МАКС у Москви.

Све је испланирано

Овај руски званичник, преноси 'Спутњик', потврдио је и да ће се реализовати раније најављена испорука шест авиона "миг 29".
- Русија ће испоручити Београду шест ловаца "миг-29", који су поклоњени Војсци Србије у децембру 2016. године. Заједно с њима, Москва ће дати Србији и 30 тенкова Т-72С и 30 оклопних возила БРДМ-2... - нагласио је Шугајев.
Коментаришући ове наводе, министар одбране Александар Вулин наглашава да Србија наставља политику војне неутралности.
- Настављамо сарадњу са Русијом, Кином, али и са НАТО пактом. Нећемо се сврставати ни у један војни савез и Србија ће сама заштити своје небо - наглашава Вулин, додајући да у овом тренутку ништа више не може рећи о преговорима у вези са набавком С-300.
На другој страни, легендарни пуковник ЈНА Веселин Шљиванчанин каже да би моћан ракетни систем попут С-300 свакако користио Србији.
- Треба нагласити да то није офанзивни, већ дефанзивни ракетни систем који служи за одбрану од ваздушних напада... Он је толико моћан и прецизан да би мало коме на свету пало на памет да из ваздуха нападне државу која га поседује у свом систему одбране. Поздрављам овај аранжман уколико је цена повољна. Верујем да људи који говоре о набавци С-300 имају неке информације о угрожености Србије и желе да нам помогну у заштити од евентуалне агресије - подвлачи Шљиванчанин.

Притисци Запада расту

Генерал у пензији Божидар Делић оцењује да смо сведоци различитих притисака САД и ЕУ према Србији.
- Осим притисака, присутне су и различите понуде, па ово сматрам одговором Русије. Већ дуго времена се разговара о систему С-300. Наше старешине биле су у Русији још крајем деведесетих година прошлог века на школовању за тај систем. Дакле, то није празна прича, већ озбиљно утемељена. А сад све зависи од Србије. Нажалост, постоје озбиљни притисци да престанемо с набавком војне опреме из Русије - закључује Делић.

Чињенице о С-300

-домет по даљини: од 5 до 150 километара
-домет по висини: од 10 до 27.000 метара
-брзина кретања циљева: до 1.800 м/с (до 2.800 м/с са навођењем на циљ)
- број ракета које се могу пратити: до 12
- број истовремених циљева: 6
-припрема за гађање/покрет: 5 минута
-број ракета у комплексу: до 48.
Влада је у процепу, ускоро ће морати да донесе важну одлуку о Руском центру у Нишу, која ће узбунити ЕУ и САД. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА