Најновије

СТРПЉЕЊЕ, ЦЕНКАЊЕ, ПОПУСТИ... ЛОГИКА ЈЕ ИСКЉУЧЕНА: Ово су правила пословања у арапском свету!

Последњих година много наших људи, укључујући и државу, има тесне пословне везе са земљама Залива, али већина нас гаји предрасуде када је у питању пословна култура у овом региону. Тамара Булок Глишић, извршна директорка "Алтитјуд Стратеџис" и менаџерка са вишегодишњим искуством на Блиском истоку, издвојила је неколико правила која треба да знате уколико радите на Блиском истоку или су вам пословни партнери одатле.

Арапски пословни свет (фото: Јутјуб принтскрин)

"Након шест година проведених на Блиском Истоку, тачније у земљама арапског Залива, и вођења компанија са вишемилионским доларским буџетима, научила сам неколико кључних лекција из бизнис сарадње са тим делом света. С обзиром да наша земља и пословни људи из региона, генерално, све више сарађују са арапским колегама, верујем да ће неке од ових лекција бити корисне", пише Тамара Булок за Ин Магазин.
1. Стрпљење
"Прво и основно, стрпљење – ко га нема или има веома мало, одлазак у арапски свет вас научи да ништа не доноси резултате и умањује стрес као стрпљење. Сви процеси су много дужи и компликованији него у Србији, Европи или Америци, одлуке се доносе на бар 5-6 нивоа и нема већинског одлучивања већ највећи део зависи од воље оних који припадају одређеној породици или класи људи. Логика се ретко користи и прецењена је категорија. И на крају се све заврши, ИншАлах. Е сад то ИншАлах има различито значење у различитим срединама. Тумачење је да за неке блискоисточне народе „ако Бог да“ значи буквално – никад, а за друге начин да неки договор или обавезу одгоде. Међутим, то 'ИншАлах' је религијски мотивисан жаргон који нема нужно за циљ да скине саговорника са дневног реда већ је део локалног фолклора у коме се време не органичава строгим роковима. Е ту наступа врлина звана стрпљење…"
2. ОК је бити жена на лидерској позицији
"Друго, сасвим је ок бити жена на лидерској позицији. Једнако ћете се необично осетити на састанку са 10 мушкараца из Велике  Британије или Уједињених Арапских Емирата. У локалном пословном свету или сарадњи са арапским партнерима жена се поштује и има углед докле год се разуме у свој посао и поседује неопходан ниво схватања локалне културе. Осим у Саудијској Арабији где су правила мало строжија, на пословним састанцима се жене које нису из арапског света облаче као и у Београду. Добар број мојих арапских пословних партнерки носи веома сличну европску гардеробу. Све друго су предрасуде. Неке од најутицајнијих личности Емирата, Катара, Кувајта па од скора и Саудијске Арабије су управо жене у пословном свету. Прва уредница арапског Вога је била Саудијка. Три министарке у Влади УАЕ су младе и образоване жене. Када сам 2011 дошла у Катар, била сам једина жена на челу пи-ар/маркетинг агенције. Неколико година касније, та статистика се значајно мења у корист жена".
3. Ове три теме су забрањене - то је неписано правило
"Познавање локалне културе и обзир у односу на менталитетске разлике је нешто што веома много утиче на успех. Арапи су генерално осетљиви на религијска питања и ту је најбоље саслушати њихов став и докле год сте на њиховој територији не износити свој. У Заливу постоји једно важно неписано правило пословне, а донекле и приватне комуникације – избегава се било каква дискусија о религији, сексу и политици. Све друге теме су пожељне и сасвим прихватљиве. Доба њиховог светог месеца Рамазана је време када се видно мења пословна динамика. Мало тога се може обавити у предвиђеном року и сви су много рањивији на било какве критике и чак теже се прихватају добронамерне сугестије. Међутим, она лепа страна тог периода је то што ће вас пословни партнери често угостити у свом дому, поделити оброк са вама и понашати се срдачно на онај начин који се ретко среће у западном свету".
4. Цењкање је уметност "И на крају финансијски моменат – једна ствар коју арапски свет веома цени је ценкање, попусти, и свака врста осећаја да су баш они нешто зарадили на вама. Нарочито воле двоцифрене попусте приликом склапања било каквог уговора. У почетку су ми озбиљни пословни преговори у којима се тражи обавезних 10%-15% попуста деловали потпуно бизарно, а онда се привикнете на трговање као на пијаци и то постане саставни део бизнис односа са највећим владиним и полу-владиним организацијама, авиокомпанијама, банкама и слично".
5. Не идите пречицама
"Оно што никако не препоручујем је испробавање пречица и 'лаких' решења. Арапски свет можда на први поглед делује ноншалантно и релаксирано, али су у суштини веома озбиљни пословни људи који имају невероватну моћ да прозру неискреност и све мање од добре намере", пише Тамара Булок. Извор: ИнМагазин А Кинези имају своје планове, и крећу из Србије, опширније ОВДЕ.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Урнебес - Тома Николић плеше арапски плес
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА