Најновије

А шта ако би Срби Албанцима приредили „ватромет“ у Бујановцу и Прешеву?

Кажу да сваки човек за живота има само једну велику жељу, али исто тако стара пословица упозорава — пази шта желиш, јер може и да ти се испуни.

"Прослава албанске заставе" у Бујановцу (Фото: Јутјуб)

Шеф Националног савета Албанаца у Србији Јонуз Муслију јесте, слободно се може рећи, човек са само једном жељом — да Албанци на југу Србије имају иста права као Срби на Косову и Метохији. То је бар став који је изнео пред члановима Комисије за мониторинг Савета Европе уз опаску да Србија не може ка ЕУ док су права Албанаца угрожена.
И у праву је! Ево каква права уживају Срби на Космету, објашњава Бранкица Ристић у својој колумни.
У Европи не постоји ниједан једини народ који живи онако како живе Срби на Косову и Метохији. Ту привилегију да живиш у сопственом дому као у затвору, да ти комшија украде, отме трактор, дрва, краву, запали сено, кућу, а да не одговара за то — нема нико.
Тешко да на овом континенту ико сем Срба са Космета може да се похвали да живи у енклавама усред Европе, да не сме да говори свој језик у продавници, да му деца никада нису била у главном граду наше јужне српске покрајине, Косова и Метохије, Приштини. Нико, па ни Албанци са југа Србије немају ту привилегију као Срби са Косова да им деца у школу иду у пратњи војника наоружаних до зуба.
Нема шансе ни да им неко ускрати било какво „право“, па ни „право“ да комшија на његовом плацу сазида кућу. Нема потребе да говоримо о томе да су сународници Срба на Косову и Метохији увек и у сваком моменту спремни да својим комшијама приреде „ватромет“, као што су то Албанци урадили Србима, рецимо, 2004. године.
Муслијуа све ово наравно боли. Тешко је, заиста је тешко ући у српску шуму да је посечеш док се власник те исте смрзава јер не би да се замера комшији и да му стаје на нишан. Нема говора о томе да шефу Националног савета Албанаца у Србији не засмета чињеница да је Србима на Косову забрањено да се зову Србима.
Нема збора да није срећан што Срби на КиМ не живе ни у градовима, ни варошицама, већ на селима, јер сви знамо колико је смог штетан. Ни чињеница да су некима од њих контејнери дом просто није у реду. Јер, где је ту реципроцитет? Док Албанци из Прешева, Бујановца или Медвеђе уживају у благодетима 21. века — струји, води, интернету, клима-уређајима, Срби имају могућност да се гурају у лименим кутијама. А здравство?
Па зар су  Србима на Космету потребне болнице и савремени медикаменти?! Шта фали ако Србин из Призрена иде на други крај код лекара, у Штрпце! Ипак је то привилегија. Зар не?! Зато, заиста, ако правда постоји, Савет Европе или сам ЕУ, и Америка, треба да учине све оно што је у њиховој моћи да Муслијуу испуне жељу. Да и Албанци са Косова живе привилеговано као Срби на Космету.
Прочитајте ОВДЕ какво је то упозорење издао амерички Стејт Департмент а тиче се џихадиста са Косова и Србије?
Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како живе Срби у Бујановцу?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА