Најновије

Русија и САД обарају руке преко Србије

Потврда Москве да разматра испоруку ракетног система С-300 Србији, непуних 48 сати по завршетку посете председника Александра Вучића Вашинтону, није случајна и део је утакмице око утицаја на Балкан. Овако наше дипломате гледају на изјаву Дмитрија Шугајева, директора руске Федералне службе за војнотехничку сарадњу - да је С-300 "тема разговара" са српским партнерима.

Путин и Трамп (Фото: kremlin.ru)

Мада је набавка система за заштиту ваздушног простора тема разговора наших и руских званичника већ годинама, Шугајевљева изјава добила је специфичан ехо јер је дошла после незваничних информација да је Америка спремна да Србији испоручи авионе Ф16, као и отворене подозривости тамошњих конгресмена према статусу Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, па и према здруженим војним вежбама наше две земље.
Бивши амбасадор Милован Божиновић каже да у овом случају немамо право да верујемо у случајност, јер су односи у свету такви да се велике силе сада више него деценију раније надмећу за утицај и на најмањи део планете, па и за Балкан.
- Нема "успутних" изјава, него су оне увек добро одмерене. Русији је Балкан веома важан јер је, осим Србије, читав простор ушао у НАТО. Америка, с друге стране, није објективан ни једноставан партнер и одбија да разговара о вредним руским предлозима - сматра овај дипломата.
Он је, међутим, мишљења да ће се Србија после Шугајевљевих речи, наћи у тежој позицији, јер може доћи до реакције друге стране, па чак и до свађе око "наше главе".
За некадашњег шефа дипломатије Владислава Јовановића изјава о разматрању испоруке С-300 дошла је вероватно због процене Москве да се на нас повећава притисак са Запада, па се на тај начин Београду дала подршка да не подлегне таквим утицајима:
- Исто тако је Вашингтон пожурио да упути позив Вучићу за посету Америци, чим су са Москвом постигнути споразуми о испоруци војне технике. Давно пре нас је речено да је "случајност део нужности", тако да нема сумње да је најновија изјава руског званичника још један доказ да су Балкан и Србија усред утакмице за јачање геополитичког утицаја, у којој се, осим САД и Русију, надмећу и Немачка, Турска и Кина.

Макета и лажна представа

Аналитичар Драгомир Анђелковић нам каже да директор руске Федералне службе за војнотехничку сарадњу није изговорио ништа што заменик руског премијера Дмитриј Рогозин већ није рекао:
- Он је Вучићу и поклонио макету система С-300, тако да је лажна представа да се Русија сада нешто "упиње" због тога што смо ми успоставили добре односе са Америком.

Уколико буду испоручене, ракете ће штитити небо

Ракетни систем С-300, уколико са Русијом буде договорена испорука нашој војсци, био би окосница одбране ваздушног простора. Он би заменио постојеће ракете "нева" које бране најосетљивије тачке у Србији и заштиту државе померио на најмање 10 километара већу висину него што је то тренутно случај.
Набавка ових ракета, наговештена изјавом шефа руске федералне агенције Димитрија Шугајева, како сматрају експерти за одбрану и војну технику, ојачала би војну неутралност Србије. То би био и приближан одговор на ракетне системе постављене у земљама окружења.
- С-300 је ракетни систем земља-ваздух који има велики број верзија, а које се разликују по намени. Најчешће су његове варијанте предвиђење за коришћење у морнарици и копненој војсци - објашњавају у Војсци Србије. - Реч је о ракетама средњег односно дугог домета чији је "плафон" приближан уобичајеној висини борбених дејстава авиона, односно лета ракета. То је обично растојање у распону од неколико стотина метара, па до 40 километара висине, и даљине до 400 километара.
Најбоља страна овог система, који би у Србији био распоређен на положајима у околини Београда и већих градова, јесте истовремено праћење и дејствовање на више циљева који лете из различитих праваца. Ове ракете изузетно су поуздане у систему борбеног дежурства, јер за свега двадесетак секунди могу да буду потпуно оперативне.
На столу за којим се преговара са Русијом су и ПВО системи мањег домета, пре свега "тор", "бук" и "тунгуска". Ова врста тактичких средстава намењена је за борбу на мањим висинама, али ефикасним искоришћавањем могу да буду позудана заштита ваздугшног простора.
Иначе, цена система зависи од низа фактора - верзије, броја ракета, садржаја пакета, обуке, логистике, па и међународног положаја државе-купца. Иран је, колико је познато, два дивизиона система С-300 са четири батерије платио око - милијарду долара.  ОВДЕ погледајте тајно моћно оружје, мали летећи тенкови који су добијали ратове скоро пола века.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА