Најновије

НИ ЧОЈСТВА НИ ЈУНАШТВА, А МИЛО МУ ДИЖЕ СПОМЕНИК: Секао је сабљом старце, жене, па и бебе Куча, Пипера и Бјелопавлића! (ФОТО)

Споменик раздора, како га већ зове један број Подгоричана, који актуелна власт подиже у славу црногорског војводе Мирка Петровића, ускоро ће се наћи у центру града, на Тргу независности. У суботу су радници поставили постамент на коме је исписано ћирилицом "Великом војводи Мирку Петровићу, 1820-1867, и црногорским јунацима учесницима ослободилачких ратова 1853, 1862, 1876-1878.

Споменик војводи Мирку Петровићу (фото: РТЦГ принтскрин)

Споменик је обновљен 13. јула 2017. по узору на првобитни, који је откривен 8. новембра 1886. а срушен 6. јануара 1919." Очекује се да током ове седмице стигне и обелиск, рађен у камену, висине десет метара, дело уметника Димитрија Поповића.
Секретаријат за културу и спорт иницирао је враћање споменика војводи Мирку и Црногорцима палим за ослобођење Подгорице и Зете који је стајао "посред Подгорице" све до 1919, када је срушен након Подгоричке скупштине.
- С том скупштином је нестала самостална држава Црна Гора, детронизована династија Петровић Његош и укинута Црногорска православна црква - поручили су из Секретаријата.
Одлуку о подизању споменика подржали су на седници Скупштине главног града одборници владајуће коалиције - ДПС-СДП-ДУА-БС-ЛП-ХГИ, док су против гласали одборници ДФ, Демоса, Демократске Црне Горе, СНП, а Позитивна је била уздржана.

Председник Српског националног савета др Момчило Вуксановић писао је одборницима подгоричког парламента, подсећајући да ће доношење одлуке о подизању споменика "доказаном зликовцу бити још једна провокација према обесправљеном и пониженом српском народу у Црној Гори".
- Појашњавање режимских историчара да су злочини похаре Куча, Бјелопавлића и Пипера условљени стварањем слободне државе Црне Горе са српским и православним становништвом, још је једна безочна лаж у функцији фалсификовања историјских чињеница. То су била и остала храбра брдска српска племена, која су кроз историју појединачно и удружени часно чували слободу и простор на коме су живели - наводи Вуксановић. Похара Куча - ово ни Турци нису радили: Од 247 посечених глава, само 17 војничких
Тужна и крвава историја Куча из 1856, који су у судару са организованом државом доживели трагедију, попримила је обрисе античке драме. Разлог крвавог пира био је њихов бунт због терора који је спроводио цетињски господар, књаз Данило, у народу звани Зеко Манити. Од тада до данас, на све начине покушава се заобићи прича о трагичној судбини једног поносног племена. Да ли ће се чином враћања спорног споменика рехабилитовати злодела која је војвода Мирко (брат књаза Данила Петровића, наследника Његошевог) са својом армадом починио над племеном Кучи, секући сабљом старце, труднице и новорођенчад у колевкама? Остала су записана казивања савременика тих крвавих догађаја војводе Мирка Миљанова, који наводи да су посечене 243 племенске главе, од чега 17 "војничкије", док су преостале биле стараца, жена и деце. "Главе људи и ђеце које су посечене, скупљене су на уљаник попа Луке и пободене на розге око уљаника, како би их војвода Мирко мога гледат и виђет колико и' је", записао је Миљанов. Да црногорска власт има двоструке аршине показује и то што су багерима кренули на споменик Пуниши Рачићу, јер сматрају да је био злочинац. Опширније ОВДЕ. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рат око споменика траје пар година, власт гура, а опозиција против споменика злочинцу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА