Најновије

ПРИХВАТИЛИ: После преговора, ево шта је све "Фиат" понудио радницима у штрајку!

Епилог преговора штрајка радника "Фиата" из Крагујевца, започет 27. јуна а окончан 19. јула, су неке понуде, а видећемо ко ће ту бити задовољан на крају. Незванично, они су прихватили, али одлука свакако мора да падне до петка, јер тада у Фијату почиње колективни одмор.

Штрајк "Фиата" у Крагујевцу (Фото: Јутјуб)

U садржају понуде пословодства фабрике Фијат и Владе Србије радницима стоји да зарада буде повећана за 9 одсто - и то три одсто сада, и још шест одсто у фебруару.
То би значило да се бруто основица повећава са 38.000 на 41.000 динара. Подсетимо, радници су тражили повећање износа бруто основице зараде са 38.000 на 50.000 динара.
Бонус ефикасности добиће у фебруару. Иначе, Самостални синдикат ће сваком свом члану који је био у штрајку исплатити 1000 динара по дану, сазнаје Н1.
Преговори са ФЦА уз посредовање премијерке Ане Брнабић почели су у среду 19. јула у Влади Србије пошто су после састанка са Брнабићевом у Крагујевцу штрајкачи донели одлуку о прекиду штрајка и почетку преговора с послодавцем.
Штрајк у ФЦА почео је 27. јуна јер су радници тражили повећање плате, реорганизацију производње и растерећење, исплату бонуса ефикасности и да послодавац покрива трошкове превоза ван стандардног радног времена.
Прочитајте ОВДЕ како то режим шири лажни оптимизам, и да ли су штрајкови показатељ правог стања?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Председник Србије Александар Вучић каже да се нада да ће решење за штрајк радника Фијат Србија бити нађено. Председник је у „Ћирилици“ на Хепи тв рекао да може да се сложи да су плате од 42.000 динара недовољне, али је указао да алтернатива може бити да радници у Крагујевцу остану и без тога.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА