Најновије

АФЕРА НАРКОКОР: "Хрватска је светски центар дистрибуције наркотика", каже Шарићев сарадник Хрват

Аудио запис првог дела разговора с Анастазијем Мартинчићем први пут објављен у Хрватској, представља тек део опсежнијег материјала који је резултат новинарског истраживања међународног наркокартела, заправо, неке врсте мултинационалне криминалне корпорације у којој хрватска компонента, како због геостратешког положаја, тако и ради важног људских ресурса има по свему судећи, важну улогу.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Анастазије Мартинчић интервјусан телефоном налази се од 2009. године у уругвајском затвору, због куовине 2175 килограма кокаина највеће чистоће и квалитета од ког се додатним мешањем добија готово трострука количина, а улична вредност премашује износ од чак 500 милиона евра! 
Полиција и правосуђе Уругваја, као и међународне агенције за борбу против кријумчарења дроге попут, америчке ДЕА-е, сматрају Мартинчића једном од најважнијих особа у криминалној организацији Дарка Шарића о којем су медији опширно извештавали. Мартинчића, дакле, држе директором криминалне корпорације задуженог за одређене послове који укључују логистичко планирање, али и договоре куповине великих количина дроге у јужноамеричким земљама.
Он тврди да лично никада није нити видео илегалну робу, али истовремено уопште не умањује властиту улогу унутар организације. Објашњава како се ради о комплексној организацијској структури у којој сваки крак корпорације обавља неки део посла за који је задужен. При томе, нико није упућен у комплетну целину, односно, свако је замењив, укључујући и самог генералног менаџера, у овом случају, како тврди, Дарка Шарића, који се тренутно налази у београдском притвору док му траје суђење за вођење послова кријумчарења дроге.
Ваља напоменути да према изворима међународних агенција, главни проблем у рату против дроге нису многобројни улични дилери, возачи па ни плаћеници за разне прљаве послове, већ паралелна инфраструктура која постоји унутар држава које су део ланца набаве, дистрибуције и трговине наркотицима.
По сведочанству Анастазије Мартинчића, који је како тврди америчка управа за сузбијање дроге ДЕА, високорангирани члан балканског наркокартела на челу са споменутим Дарком Шарићем, Хрватска је светски центар за дистрибуцију наркотика и то највише кокаина који из јужноамеричких држава практично неометано улази у наше луке.
Посебно апострофира Истру у којој постоје њихови људи унутар лучких капетанија, царине, полиције, као и већи број искусних помораца који годинама учествују у овом послу. О већини имена Мартинчић се и даље плаши да говори. Ипак, бившег СДП-овог саборског заступника Антона Перушка је именовао политичким покровитељем и једним од пионира организације дистрибуције наркотика у Истри. Као пример паравана за илегалну трговину дрогом навео је каменолом Ракаљ и фирму „Машкун“ д.о.о. чији је директор извесни Црногорац Раде Радуловић.
На основи Мартинчићева исказа новинари су покушали да израчунају приближни обим овог илегалног посла. У ланцу је више хиљада људи. Сам Мартинчић тврди како их поименично зна две стотине само у Хрватској, али верује да их има много више. Посао се почео развијати око 2000. када су кренуле прве „туре“ из Бразила са око 500 килограма кокаина. У наредним годинама финансијски и организацијски толико су ојачали да су током неких раздобља стизале недељне пошиљке од једне до пет тона. Кроз Хрватску је тако наводно прошло кокаина у вредности од 80 до 300 милијарди евра!
Анастазије Мартинчић упућен је у многе тајне наркокартела и каже да је вољан да подели своја сазнања с истражитељима под условом да му држава пружи заштиту. С друге стране, изузетно је опрезан док говори, јер није сигуран ко је у овом тренутку моћнији: легална држава за коју сви мислимо да је познајемо, или паралелна држава која живи и делује унутар ње. Понекад ни многи грађани нису сигурни да постоји нека велика разлика.
Приликом преслушавања овог материјала сваки слушалац треба да има у виду неке чињенице. Мартинчић се већ осам година налази у једном од најгорих затвора света у изолацији од других затвореника. У ћелији борави сам и једина привилегија коју има је комуникација са светом. До сада је контактирао с бројним медијима, али ствари које говори, ипак треба узимати с резервом и у контексту простора и ситуације у којој се налази. До сада се обраћао многима. Писао је председници Грабар Китаровић, премијеру Пленковићу и бројним политичарима, али нико до сада, осим Дамира Кајина није показао интерес за његов случај.
Док Хрватску месецима тресе афера Агрокор, о афери „Наркокор“ нико се не усуди да говори. Ипак, о оваквим темама људи причају и то на нивоу теорија завера и јавних тајни.
А сад послушајте први део разговора с Анастазијем Мартинчићем…
Прочитајте ОВДЕ какво је то сведочење бившег агента КГБ шокирало свет?
Извор: dnevno.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гост емисије "Интервју" био је господин Стеван Дојчиновић, уредник Мреже за истраживање криминала и корупције – КРИК и писац књиге „Шарић - како је балкански кокаински картел освојио Европу,
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА