Најновије

АМБАСАДОР КАТАЛОНИЈЕ НАМ СТИЖЕ: Много тога нам се неће допасти - покрива 6 земаља и једну непостојећу, али то није све!

Ерик Хаук, некадашњи ратни дописник из опкољеног Сарајева, биће шеф делегације североисточне шпанске покрајине Каталоније у Хрватској одакле ће покривати седам земаља југоисточне Европе, потврдила је каталонска влада у среду, јавља Хрватска информативна агенција.

Каталонија (фото: РТ принтскрин)

"Влада је у уторак потврдила именовање Ерика Хаука за првог делегата у Хрватској. Делегација владе Каталоније има за циљ да делује као чвориште те представља Каталонију на географском подручју Балкана - Хрватској, Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Македонији, Црној Гори и Србији", наведено је у саопштењу послатом Хини.
"Ова делегација чини део подручја утицаја и стратешке важности за Каталонију. Подручје већ укључује више земаља Европске уније које је привредно  важно и битно за ширење каталонских предузећа", стоји у саопштењу.
На челу делегације ће бити 49-годишњи Ерик Хаук рођен у Сарланду у Немачкој. Студирао је новинарство на Универзитету Аутонома у Барселони (УАБ) те поседује магистарску диплому из Управљања спортским организацијама са Универзитета Клод Бернар 1 из Лиона у Француској.
Досад је био директор комуникација у Фондацији Принцеза од Гироне.  Од 1988. до 1995. био је уредник спољнополитичке редакције новина Хој (Данас) те је покривао источну Европу до пада Берлинског зида. Био је извештач из Румуније, Заливског рата, Ирака, Балкана и Јужноафричке Републике.
Године 1992. када су му биле 24 године, извештавао је из Сарајева ког су, како наводи хрватска агенција, опколили Срби. Његов фоторепортер Јорди Пујол Пуенте погинуо је током српског напада, пише Хина. Хаук је од 1995. до 1999. био директор међународне сарадње градске власти Барселоне у Сарајеву.
"Мрежа владиних делегација у иностранству има за циљ да ојача и проширити владине акцијске структуре и спољне послове Каталоније како би се бранили и промицали интереси земље у иностранству", наведено је у саопштењу. "На тај начин желимо да изградимо и ојачамо билатералне односе Каталоније и савеза осталих актера, мрежа и међународних организација", додаје влада Каталоније.
Каталонска влада отвара делегацију у Загребу два месеца пре референдума о независности од Шпаније најављеног за 1. октобар. Шпански Уставни суд и шпанска влада у Мадриду сматрају га незаконитим и поручују да се неће одржати. Делегације називају у Шпанији "амбасадама" Каталоније којима је циљ да добију међународну подршку за одржавање референдума у покрајини са 7,5 милиона становника.
Делегација у Хрватској биће 12. "амбасада"  Каталоније у свету, а у плану су отварања нових изван Европе. Још увек није познат тачан датум отварања у Загребу, али оно би требало да буде идућег месеца или почетком септембра.
Свим тим „амбасадама“ управља Канцеларија за институционалне и спољне послове, односе и транспарентност. Ту канцеларију, део каталонске владе, сматрају тамо „каталонским министарством спољних послова“. На челу му је 46-годишњи Раул Ромева, сматран у Барселони „министром спољних послова Каталоније“. Амиџићевог оца су са 200 метака изрешетале усташе, то је позадина твита којим је разбеснео Хрвате, опширније ОВДЕ. Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Матуранти из Републике Српске су грмели Каталонијом: "Косово Србија"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА