Најновије

ЈЕЛ' ТО ЗАХТЕВ ЕУ? Ако имате ова слова на таблицама аутомобила, мораћете да их мењате, а ево и докад!

Регистарске таблице убудуће ће бити без сугласника Ч, Ћ, Ш, Ж, Ђ и слова која не припадају српском писму - Y и W, а слово X (икс) остаје.

Ауто таблице убудуће неће носити типична српска слова, али ни нека страна (фото: Јутјуб принтскрин)

Последњим изменама и допунама Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила, избацују се ова слова са дијакритичким знацима која су посебно нервирала возаче и задавала им проблеме, посебно при плаћању паркирања.
"Одредбе члана 5, 7, 8 ,9 и 10 Правилника о изменама и допунама правилника о регистрацији моторних и прикључних возила, којима је прописано да регистарске таблице у словном делу регистарске ознаке садрже сва слова латиничног писма српског језика осим слова Ч, Ћ, Ш, Ж и Ђ и латиничних слова Y и W односи се на регистарске таблице које се издају за путничка возила, тешке четвороцикле, тролејбусе, аутобусе, теретна возила, прикључна возила, мотокултиваторе, тракторе и радне машине, као и прикључна возила за трактор", наводе из МУП-а и напомињу да се ова одлука о словном делу не односи на ознаке регистарских подручја, односно града у коме је регистровано возило.
Како додају, наведена измена значи да ће се убудуће за наведене врсте возила израђивати и издавати регистарске таблице које у регистарској ознаци не садрже наведена слова.
"Регистарске таблице које су издате до дана ступања на снагу Правилника, а чија регистарска ознака садржи слова латиничног писма српског језика Ч, Ћ, Ш, Ж и Ђ, или латинична слова Y и W, важиће до истека рока за замену таблица утврђеног прописом по коме су издате", објашњавају из МУП-а.
Интересантно је да из новог правилника, објављеном у Службеном гласнику 21. јула 2017. године, није изузето X (икс), које ће се и даље налазити на новим таблицама.
Измењен је и члан 29, где се уместо речи седам налази девет, те се право коришћења изабраних знакова на регистарским таблицама од дана издавања продужило за две године. Беба се кувала сатима у аутомобилу на плус 40 на граничном прелазу Бајаково. То је разбеснело мајку која је у лице сасула Хрватима, ОВДЕ прочитајте шта. Извор: Курир, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта ако вам истекне регистрација док сте у иностранству
Малагурски: Фијат - компанија која је произвела најружнији ауто у историји човечанства
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА