Најновије

ПРЕТИ БЛОКАДА, ЕУ НАС УЦЕЊУЈЕ ЗБОГ ЖЕЛЕЗАРЕ: Још једна европска рампа за Србију!

Званичници Европске уније планирају да блокирају преговоре о чланству са Србијом због кинеских инвестиција, односно пре свега због успешног пословања Железаре у Смедереву, коју је купила кинеска фирма "Хестил"!

Уцењују нас због Железаре (Фото: Јутјуб)

Наиме, Институт за безбедносна истраживања ЕУ (ЕУИСС) тврди да милијарде евра које су се из Пекинга слиле у Србију "подстичу корупцију у региону"!?! Европски аналитичари наводе да је Кина сва улагања у Србију добијала уговорима директно од Владе, уместо преко тендера.
Овај документ достављен је Европској комисији, чији шефови чак размишљају да Београд казне привременом обуставом дијалога!

'Кинески корупционаши'

Стручњаци из Брисела, како преноси "Радио Слободна Европа", у својој анализи истичу да државе Западног Балкана не могу да усагласе законе с правилима ЕУ јер им Кина то не дозвољава.
Кинеске инвестиције дошле су у Србију, Македонију, БиХ и Црну Гору тако што су компаније добијале уговоре директно од влада, а не преко тендера који налажу надметање фирми. То подстиче ионако проширену корупцију у региону. Западнобалканске земље често су морале да доносе посебне законе како би удовољиле захтевима Пекинга. То одлаже усаглашавање региона с правилима и стандардима ЕУ, наводи се у анализи.
Нико из врха власти није желео званично да коментарише ове наводе.
Извори, међутим, кажу да се иза анализе из Брисела заправо крије страх европских тајкуна од Железаре.
- Тајкуне у Бриселу највише боли Железара и њена конкурентност на европском тржишту. Зато сада траже и најмању ситницу којом би запретили Србији и тако избацили Железару из конкуренције. Суштина је то да је Кина одлучила да јој Србија буде централа за европске послове, што је помрсило рачуне многима у ЕУ... - објашњава Информеров саговорник.
Аналитичар Драгомир Анђелковић, с друге стране, сматра да неки у Бриселу хоће да уклоне Железару као конкурента.
- Србија и кинеска фирма "Хестил" треба да се договоре о томе шта је државна помоћ, а шта су инвестиције, и да се то реши ефикасно и транспарентно. Само тако ћемо спречити могућност да се цела прича злоупотреби како би се Железара избацила из Европе. Тиме ћемо избити аргумент Брисела - подвлачи Анђелковић.
Аналитичар Александар Павић, сарадник Фонда стратешке културе, каже да баш Запад корумпира регион.
- Ова квазианализа је политички инструмент против економског ширења Кине у Србији и региону. Запад често под претњом санкцијама намеће "демократске стандарде и вредности". ЕУ покушава да успостави неоколонијални однос према Србији. Кина и Русија угрожавају тај покушај монополизације - наглашава Павић.

Европски лицемери

Шеф Народне мреже Владан Глишић истиче да већ 20 година корупцију на Балкану генерише управо ЕУ.
- Њихови инвеститори познати су по тајним уговорима. А сад су Кинези проблем?! Прави разлог хистерије Брисела је то што Србија уз кинеске, руске и друге инвестиције постаје јака и економски суверена земља, имуна на европске уцене - закључује Глишић.
Рама одушевљен Вучићевим порукама. "Шеровао" Вучићев текст и позвао Србију да призна Косово. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хестил је једини дао понуду за куповину имовине Железаре по цени од 46 милиона евра, коју је Влада Србије прихватила 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА