Најновије

ПЕНС ШАЉЕ ПОРУКУ ПУТИНУ: Црна Гора није случајно одабрана!

Естонија, Грузија, Црна Гора. Три земље за четири дана турнеје Мајка Пенса. И то не случајно одабране земље, сматрају познаваоци прилика.

НАТО - Русија (Фото: Синхуа, Правда)

У Талину једна од тема и протеривање америчких дипломата.
"Надамо се бољим данима, бољим односима са Русијом, али најновији дипломатски корак који је Москва направила неће утицати на посвећеност САД безбедности, безбедности наших савезница и безбедности слободе пријатељских држава широм света", изјавио је Мајк Пенс.
И баш тим пријатељским државама амерички потпредседник шаље поруку - Америка није заборавила на земље које су против Русије и то треба учврстити. 
"САД је заинтересована за земље и хоће да покаже присуство и надокнади све пропусте ЕУ, да се преиспита и утврди какви су ставови земаља и позиције, а то се све тиче Руса. Трамп мора да испита како ствари стоје на терену", каже спољнополитички коментатор Бошко Јакшић. 
Обарање руку Русије и САД у региону наставиће се и током самита америчко-јадранска повеља у Црној Гори. Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер ствари не види тако. 
"Не бих рекао да се САД овом посетом враћају Балкану, јер га никада нису ни оставиле. Такође, нисам сигуран да његова посета представља оснажену, америчку подршку региону. Посета је више порука Црној Гори и више је одавање признања за улазак у НАТО", истиче Сервер. 
Јадранска повеља је основана 2003. под покровитељством САД са циљем да координира активности подршке земљама аспирантима за чланство у НАТО. 
"Све у функцији учвршћивања нових чланица НАТО и државе које би они хтели да виде. Ту су БиХ, Србија и Косово, а све у функцији даље заокруживање Русије и заоштравања исток – запад", оцењује политиколог Александар Павић. 
Ипак, има и оних који сматрају да је Пенсова посета региону заправо само вежбање његових иначе скромних дипломатских искустава. Погледајте ОВДЕ шта је Пенс поручио Русима. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је Трамп одгурнуо Марковића:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА