Најновије

ТО ЈЕ СРАМОТНО: Страни обавeштајци раде у Србији шта хоће, државни органи им достављају све што траже (ВИДЕО)

Александар Радић, коментатор и војнобезбедоносно-политички аналитичар и и др Чедомир Антић, професор на Универзитету у Београду, говорили су, у емисији продукцијске куће "Центар", не тему тренутног стања у српској дипломатији.

Влада Србије (Фото: Јутјуб)

Александар Радић је на почетку умисија указао на чињеницу да, како српски, тако и западни медији, искривљују истину када су у питању руско-америчким односи на Балкану, те да приказују ситуацију гору него што на терену јесте.

Oн је објаснио за разлику од време Хладног рата, данас између САД и Русије не постоје јасне подела граница интересних сфера утицаја. Тако, данас на небу Сирије, упркос различитим геополитичким намерама и циљевима које оба две Велике силе имају у тој земљи, руско и америчко ратни ваздухоплоство координише своје активности кад ударају по Исламској држави, што је било назамисливо пре пола века, у доба Хладног рата.

У наставку емисије Чедомир Антић је упоредио некадашњу југословенску спољну политику, политику неутралности, за време Јосипа Броза Тита, са садашњом српском спољном политиком Александра Вучића који више пута је истицао да Србија жели у својој спољној политици да се ослања како на подршку Запада (САД и ЕУ) тако и на подршку Истока (Русија и Кина).

Антић је указао да није јасно који су циљеви српске спољне политике у региону, као да успон руске спољне политике може позитивно да утиче на српске спољнополитичке циљеве на Балкану. Говорећи о односу српских политичара према страних земљама, Радић је констатовао да се наши државници понашају ја "јавни сервис страних земаља". Он је рекао да се страни обавештајци у Србији толико лежерно понашају јер им се достави све што желе. - Сваком страном обавештајцу и дипломати је толико лагано да ради на нашем терену, за разлику од ситуације у другим земљама где мора да поштује правила игре, где је праћен, изложен притисцима и мора врло дискретно да ради - објаснио је Радић.

- Код нас се државни органи поносе што сервисирију све што тим људима треба. То је срамотно, то само код нас има да се тако понаша - рекао је Радић.   Аутор и водитељ емисије је Дејан Златановић главни и одговорни уредник портала "Србин инфо". О томе како сумњиви људи, са биографијом портира, воде српску дипломатију и како страни амбасадори одређују правце, не само српске спољне већ и унутрашње политике, послушајте у наставку емисије: Гостовање уредника Правде у емсији продукцијске куће "Центар" можете видети ОВДЕ. Извор: Правда/Центар

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА