Најновије

УЖАСИ ИЗБЕГЛИЧКЕ КОЛОНЕ: Ово су најпотресније приче о жртвама "Олује"

Злочиначка акција "Олуја" однела је хиљаде живота, а стотине хиљада њих потпуно уништила. Људи су преко ноћи остали без најмилијих и крова над главом. Ово је пет прича о људима из "Олује": неки су успели да изграде нове животе, други су помагали прогнанима, док су трећи убијени када је хрватска војска бомбардовала колону цивила, пуну жена и деце.

"Олуја" (Фото: Јутјуб)

Спортисти избеглице - из колона засијали златни асови

Међу хиљадама унесрећених који су бежали са огњишта у непрегледним колона према граници Србије и Хрватске, крило се и будуће благо наше земље: деца која ће деценијама касније постати прави спортски јунаци! Међу њима су били асови попут кошаркаша Алекса Марића и Предрага Шупута, одбојкашице Марте Дрпе, фудбалера Владимира Бувача... У разговору за наш лист често су говорили о томе колико их је, заправо, ужас кроз који су прошли у тој колони још у дечјим годинама охрабрио да не посустану на тешком путу до спортских висина.

Отхранили 17 наследника

Ужаси избегличке колоне нису успели да отму будућност оних који су упркос свему преживели. Један од примера успешне борбе за живот у избеглиштву је и породица Бурсаћ - Милка (82) и Бранко (84), који од бекства пред насиљем већ деценијама живе у земунским Бусијама, избегличком насељу надомак Београда. За то време, упорни и снажни Бурсаћи изродили су и одгајили 17 наследника! А сналазили су се како су знали и умели: Бранко је често радио најтеже физичке послове, градио куће естрадних звезда. Своју кућу у Бусијама подигли су буквално из блата - најпре је то била само мала барака.

Помагали док су остали терали Србе

Да је “Олуја” осим најгорег у људима пробудила и оно најбоље показује и пример хрватског брачног пара Гало - Игора и Мирјане - који су 1994. у Пули основали хуманитарну организацију за помоћ Србима који су остали у Хрватској. Доносили су им храну, одећу, обезбеђивали им са најмилијима везу преко сателитског телефона и, оне који су се на крају на то одлучили, извлачили из земље. За старе и немоћне Србе који нису успели да побегну брачни пар Гало био је последња нада. На акцију су их, иначе, мотивисали спискови „издајника“ који су тих дана штампани у новинама, а пред којима су они одбили да зажмуре.

Дечак са трактора - епопеја малог хероја Драгана

Слика дечака који вози стари ИМТ-ов трактор, са баком у приколици, постала је симбол стадања, али и борбе за опстанак Срба у Хрватској током и након „Олује“. Драган Миоковић, тада дечак од тек 12 година, на крају је са породицом успео да стигне из Книна у Београд, прешавши огроман пут кроз велике опасности. Трактор је, иначе, убрзо продао: његовој породици требало је новца за живот. Драган је наставио да живи у Србији, где је успео да изгради срећан живот и каријеру у домаћим и страним компјутерским фирмама, бавећи се дизајном и специјалним ефектима у рекламама и филмовима.

Злочин на Петровачкој цести

Најстрашнији појединачни злочин који се догодио у “Олуји” свакако је хрватско бомбардовање колоне избеглица на Петровачкој цести, када је погинуло девет особа, међу којима и четворо деце. Смрт за ове невине избеглице стигла је из ваздуха, када је авионска бомба пала у непосредној близини камиона на којем су се возили ка граници са Србијом. Упркос томе што је петоро официра војске Хрватске оптужено за овај злочин (од петоро двојица починилаца који су бацали бомбе из авиона су непознати), ни 22 године касније за њега нико није одговарао. Погледајте ОВДЕ шта је Зорана поручила Хрватима. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је пала Крајина:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА