Најновије

ДРАШКОВИЋ ЗАХТЕВА: Да прихватимо Ахтисаријев план?!

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић сматра да Србија треба да прихвати и призна косовску стварност.

Вук Драшковић (Фото: ЈуТјуб)

Он такође позива на прихватање плана Мартија Ахтисарија из 2007. године као темељ наставка Бриселског дијалога.
Према његовим речима, стварност је да независност Косова данас признаје "огромна већина чланица УН и ЕУ", да је Међународни суд правде закључио да проглашењем независности Косова нису прекршени ни Повеља УН, ни међународно право, ни Резолуција 1244 СБ УН, да око 90 посто становника чине Албанци, а мање од шест одсто Срби. 
- Суверенитет Србије над Косовом постоји само у преамбули њеног устава. Робујући тој норми изван стварности, држава трпи само огромне губитке, и политичке, и развојне, и демократске и демографске и новчане - навео је Драшковић. 
Макар и са закашњењем, каже лидер СПО, прихватимо документ Мартија Ахтисарија, као темељ наставка Бриселског дијалога са Албанцима. 
- Потпишимо споразум о свестраној нормализацији наших односа са њима. Непријатељство се гаси пријатељством - рекао је Драшковић. 
Он је подсетио да је специјални изасланик генералног секретара УН Марти Ахтисари у марту 2007. године предао свој план, да су га косовски Албанци прихватили под снажним притиском Запада, пре свега САД, да га је Србија одбацила, а Русија у Савету безбедности блокирала усвајање тог документа о коначном статусу Косова. 
Према плану Ахтисарија, који је предложио "надзирану независност Косова", истиче Драшковић, Србија није обавезна да прихвати ту независност. 
Лидер СПО наводи да је у Ахтисаријевим плану, поред осталог, предложено да се Косово не може ујединити са Албанијом или се припојити било којој територији изван Косова, да српски језик и ћирилица буду равноправни са албанским језиком и писмом на целом Косову, да су српске цркве и манастири на Косову "својина СПЦ са седиштем у Београду", да Срби са Косова могу бити и држављани Србије, да српски посланици у парламенту, а имају гарантованих 10 мандата, имају право вета на сваки закон који би угрозио њихова национална, верска или грађанска права... Погледајте ОВДЕ шта је Лазански рекао о лидерима на Западном Балкану. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледао чувени дуел Шешељ - Драшковић:

Бонус видео

Овако је Шешељ говорио о разлазу са Вуком:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА