Најновије

АЛИ ПЛАТЕ НАЈНИЖЕ: Струја у Србији најјефтинија у Европи

Домаћинства у Србији имају најнижу цену електричне енергије у Европи, а не само што је јефтинија у поређењу са развијеним европским државама, већ је њена цена најповољнија и у односу на земље региона.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Грађани Србије имају пет пута јефтинију струју него што је рецимо плаћају у Данској и Немачкој, односно четири пута јефтинију струју у поређењу са Белгијом.
Домаћинства у Србији су трошила у просеку 385 киловат-сати електричне енергије месечно у периоду од јануара до маја 2017. године, а у просеку рачун је износио 2.562 динара без урачунатих накнада и пореза, према подацима Електропривреде Србије.
"Просечан месечни рачун домаћинстава за електричну енергију у Србији износи 3.501 динар, када се урачунају накнада за обновљиве изворе енергије, акциза, ПДВ и ТВ такса", објашњавају у ЕПС-у.
У Србији је ПДВ за електричну енергију 20 одсто, а акциза је 7,5 одсто.
Накнада за повлашћене произвођаче електричне енергије из обновљивих извора енергије износи 0,093 динара по киловат-сату, а ставка у рачуну је и такса за јавни медијски сервис од 150 динара.
Међутим, због ниске цене струје, потрошња у Србији у односу на Европу је вишеструка, будући да око 2,5 милиона домаћинстава у Србији потроши готово пет пута више електричне енергије од европског просека.
"Ако се промене само неке од навика у домаћинству и ефикасно користе електрични уређаји, потрошња електричне енергије може да се смањи и за 20 одсто", истичу у ЕПС-у.
За купце на гарантованом снабдевању, односно за домаћинства и фирме које троше мање од 30.000 киловатчаса (кWх) годишње, цену електричне енергије одобрава Агенција за енергетику и последњи пут је промењена 1. октобра 2016. године.
У складу са Методологијом коју је прописала Агенција за енергетику, у временском периоду од 30 дана, границе зелене зоне потрошње су до 350 кWх, плаве зоне од 351 кWх до 1.600 кWх, а црвене зона више од 1.600 кWх.
У зависности од зоне, односно потрошње зависи и цена по киловат сату, а она која се обрачунава у ноћној тарифи је више пута нижа од уобичајене дневне.
Прочитајте ОВДЕ колико је зарадио судски извршитељ за само пола сата? Бићете шокирани.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Oвако се краде струја у Србији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА