Најновије

Да ли ће ова мера спречити насиље у Центрима за социјални рад?

Координационо тело за родну равноправност обезбедило је паник тастере за 60 Центара за социјални рад и здравствених установа, а саветница потпредседнице владе Бранка Драшковић данас је о њиховој подели и примени разговарала с представницима 30 домова здравља.
Како је навела, то је веома ефикасно средство у борби против насиља у породици јер, запослени у центрима за социјални рад који се нађу на удару насилника могу одмах притиском на тастер да алармирају најближу станицу полиције.
Као кључне активности Координациог тела за родну равноправност навела је оне којима се економски оснажују жене, али да ту спада и рад с рањивим категоријама, мада, примећјује, у последње време, због интензивног пораста насиља са трагичним исходима, у фокусу је борба против насиља и примена свих могућих механизама превенције.
Став је, додаје, да сви запослени у Србији, и мушкарци и жене, на својим радним местима морају да се осећају сигурно и безбедно.
- Трагајући за решењима, испоставило се да су паник тастери, као техничка мера безбедности, веома ефикасни, а такође, та мера у свету даје изванредне резултате. Координационо тело за родну равноправност, у сарадњи са Агенцијом UN Women, обезбедило је паник тастере за 30 домова здравља, а управо данас имамо састанак са директорима тих домова, који су изразили велико задовољство због такве акције - рекла је Драшковић.
Такође, како каже, већ је успостављена комуникација са локалним самоуправама и паник тастери, као техничка мера безбедности, наћи ће се и у центрима за социјални рад.
- Наравно, ова наша активност је модел и надамо се да ће у будућности држава преузети ту врсту обавезе, а ово је позив и надлежним министарствима да се системски решава тај проблем и да се у будућности паник тастери нађу и у центрима за социјални рад, у здравственим установама и свуда где је потребно - рекла је Драшковић.
Прочитајте ОВДЕ какав је злочин иницирао ову меру, а било их је још.
Извор: Танјуг/Vesti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Две жене и једно дете убијени су за само седам дана у центрима за социјални рад у Београду
Да ли су службеници који процењују ризик по породицу некомпетентни и да ли ће најављени паник тастери у службама решити проблем или су потребна системска решења која би спречила трагичне епилоге породиног насиља?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА