Најновије

СКАНДАЛ: Аутистичног сина Чедомира Антића нису пустили у авион!

Аутистичног дечака (11), сина познатог историчара Чедомира Антића, посада на лету Београд--Тиват није пустила у авион. Из компаније кажу: "Био је агресиван".

Чедомир Антић (Фото: mc.rs)

Како преносе "Вечерње новости", дечак није пуштен у летелицу 6. августа пред лет заказан у 17.15х, одлуком аеродромског супервизора, лекара и менаџерке лета.
Дечак је био у прањи мајке, баке и сестре, а лист пише да је процењено да "његово дуготрајно плакање може да узнемири остале путнике".
Како кажу из компаније "Ер Србија", оцењено је да се "млади путник понаша агресивно", а одлука о непуштању на лет је донета и када су други путници "изразили забринутост". 
Отац детета, историчар Чедомир Антић, рекао је за "Новости" да ће се обратити суду због кршења уставом загарантованих права, као и да је његов син већ три пута путовао авионом до удаљенијих одредишта од Црне Горе. 
"Разлог што је моје дете скинуто са лета је, како су објаснили, његово узнемирујуће плакање. Наиме, тог поподнева дошао сам на аеродром да испратим супругу, своје двоје деце и њихову баку на море. Због велике гужве, врућине, чекања, Вид се у једном тренутку много расплакао. Такве околности понекад код аутистичне деце изазову узнемиреност, али она је краткотрајна и у границама подношљивог. Плакао је седам-осам минута", каже Антић. 
Како каже, породици је пришла супервизорка и питала да ли се дете плаши летења, а Антић јој је рекао да је дечак аутистичан и да није агресиван, као и да је раније летео без проблема. 
Након упозорења да се забраном крше људска права детета, породица је упућена на преглед код аеродромског лекара. 
Антић наводи да је лекар рекао да је дете требало да буде "психијатријски припремљено", односно да је требало да попије лекове за смирење, али Антић каже да је препорука да се такви лекови не дају аутистичним особама осим у посебним случајевима, као и да они то никада нису давали свом сину. 
"Упорно сам зато понављао да Вид није ни агресиван ни опасан, да лет траје свега 40 минута и питао да ли избацују и другу децу која током лета плачу", рекао је Антић. 
Лекар је ипак одлучио да не пусти дете у авион, а како каже Антић, у извештају стоји да је "пацијент скинут са лета од стране супервизора", као и констатација да су "лекару рекли да дете има аутизам". 
"Доктор овим практично потврђује да дете није прегледао", каже Чедомир Антић. 
Компанија "Ер Србија" је навела да је одлука донета након што је "млади путник почео да се понаша агресивније", али и после забринутости коју су изразили поједини путници. 
"Одлука да се младом путнику не дозволи укрцавање у авион донета је након што је постао веома узнемирен и почео да се понаша агресивније док је чекао у реду за пријављивање на лет. Поједини путници, који су такође чекали у реду, изразили су забринутост нашем особљу, којем су безбедност и добробит свих на лету приоритет. По процедури, сваког узнемиреног госта мора да прегледа лекар на аеродрому да би се утврдило да ли је у стању да путује. Након процене доктора, обавестили смо породицу да њихов члан, нажалост, неће моћи да путује, и објаснили процедуре о промени датума лета. Као авио-компанија опходимо се једнако и непристрасно према свим нашим гостима", рекли су у "Ер Србији", пишу "Новости". 
Из ПР службе Аеродрома "Никола Тесла" су поручили да прихват и отпрему путника на летовима обављају авио-компаније, као и да свака од њих има своје интерне процедуре, према којима има право доношења одлука о пријему путника на лет. Погледајте ОВДЕ какве несугласице постоје у опозицији. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је о распаду Југославије говорио Чедомир Антић:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА