Најновије

ЛАЗАНСКИ ТВРДИ: Вежбе са Русијом су новост, а не са НAТО

До сада смо имали бројне вежбе са чланицама НАТО у бази Југ, учествовали смо на вежбама са Северном алијансом у Бугарској, Румунији, бројчано имамо много више вежби са НАТО него са Русијом, рекао је између осталог Мирослав Лазански у коментару за дневни лист Данас.

Лазански (Фото: Јутјуб)

"Оно што бих ја истакао као новост јесте чињеница да ћемо ускоро по први пут имати вежбу само са руском армијом, дакле само наше две војске. Е, то је новост, а не вежбе са НАТО" - оценио је Мирослав Лазански, упитан како коментарише то што ће се на јесен одиграти прва заједничка војна вежба са земљама чланицама НАТО на територији Србије.
На питања о сарадњи са НАТО, Лазански говори о појачавању војних веза са Руском Федерацијом, подсећајући да до 2012. године то није био случај.
- Ми у последњих неколико година имамо интензивне војне вежбе са Русијом, а то није био случај раније када смо вежбали само са НАТО. Ми треба да балансирамо докле год постоје могућности и околности за балансирање.
Дакле, треба да имамо војне вежбе и са НАТО и са Русијом. Да ли је некоме драго због тога што ће НАТО да вежба на територији Србије, то је друго питање. Да ли ће Русима да смета то што НАТО вежба овде? Сигурно да хоће. Као што ће ЕУ и НАТО да сметају наше заједничке вежбе са Русијом – истиче Лазански.
Он закључује да једино што Војска Србије не би требало да чини јесте да има војне вежбе са НАТО у Украјини или у балтичким земљама, јер то, како каже, била директна провокација упућена Русима.
Министар одбране Александар Вулин изјавио је новинарима да “РЕГЕX 2018” није НАТО вежба, већ да је то регионална иницијатива која постоји од 2013. године. Према његовим речима, Србија је неутрална земља, која неће ући у НАТО док је Александар Вучић председник државе и врховни командант и док је он министар одбране.
Радио Слободна Европа објавио је пре два дана да ће следеће године бити одржана војна вежба НАТО-а у Србији и да је то потврђено у Министарству одбране. Србија је до сада кроз Партнерство за мир као посматрач учествовала у 20 војних вежби НАТО. Какву је понуду која се не одбија Вучић добио у САД прочитајте ОВДЕ.
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански о односу војних снага Хрватске и Србије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА