Најновије

ОЗБИЉНА ПРЕТЊА: "Кина неће мировати ако САД нападну Северну Кореју!"

Ако Северна Кореја нападне Сједињене Америчке Државе, Кина треба да остане неутрална, али ако САД нападну прве и покушају да свргну севернокорејску власт, Пекинг треба да их заустави.

Кинеска авијација (Фото: chinamil.com.cn)

Амерички председник Доналд Трамп поново је заоштрио реторику према Северној Кореји, упозоривши Пјонгјанг да и не помишља на напад на америчко острво Гвам у Пацифику.
Кина, најважнији савезник и трговински партнер Пјонгјанга, више пута је позивала на уздржаност и мир у тој кризи и изражавала незадовољство због севернокорејских нуклеарних тестова, али и понашања Јужне Кореје и САД, за које сматра да подижу тензије.
„Требало би свим странама јасно дати до знања да када њихови потези угрозе кинеске интересе, Кина ће одлучно одговорити“, пише лист који не представља власт званично, али иза којег стоји Комунистичка партија, преноси Ројтерс.
Кина, како се наводи, мора јасно да стави до знања да ће остати неутрална ако Северна Кореја прва лансира ракете које прете америчком тлу, али да ће спречити „САД и Јужна Кореја ако нападну и покушају да збаце севернокорејски режим и промене политичку матрицу на Корејском полуострву“.
Како се додаје, Корејско полуострво је место где се преклапају интереси свих страна и ниједна не би смела да има апсолутну доминацију у региону.
Пекинг ће се „чврсто одупрети било којој страни која жели да промени статус кво у региону у којем су у игри кинески интереси“, закључује „Глобал тајмс“. Погледајте ОВДЕ како изгледа кобна путања севернокорејских ракета ка САД. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако су руска и кинеска морнарица спровеле заједничку вежбу:

Бонус видео

Овако изгледа кинески носач авиона:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА