Најновије

ТРАМП БАЦА НУКЛЕАРКУ НА КИМА: Прети светски сукоб, Вашингтон на корак од одлуке о новом рату?!

Лидер САД ће морати да удари на Северну Кореју, чак и нуклеарком, да би остао на власти. Његови противници од њега траже да предузме конкретне акције пре него што Пјонгјанг нападне Америку.

Илустрација (Фото: rondong/ Sinhua)

Амерички председник Доналд Трамп мораће да нападне Северну Кореју, ако треба и нуклеарком, ако жели да остане на власти, сматрају стручњаци. Они наводе да његови противници инсистирају на томе да не прети на празно, већ да предузме конкретну акцију против севернокорејског лидера Ким Џонг Уна пре него што он нападне САД атомском бомбом.

Безизлазна ситуација

Група сенатора који Трампу од самог почетка раде о глави, на челу са републиканцем Џоном Мекејном, већ је започела кампању која има за циљ да изазове рат. Та група је јуче отворено почела да провоцира Трампа након што је он поручио Северној Кореји да ће је снаћи "ватра и бес какве свет досад није видео уколико настави да прети САД".
- Морате бити сигурни да можете да урадите оно што кажете. Велики лидери које познајем не прете уколико нису спремни да делују, а нисам сигуран да је председник Трамп спреман на акцију - изјавио је Мекејн.
Њему су се придружиле и демократске колеге. Сенатор Чак Шумер из Њујорка такође је својим коментарима поручио Трампу да крене у напад.
- Треба да будемо чврсти и промишљени кад је Северна Кореја у питању. Непромишљене речи нису стратегија да сачувамо Америку - навео је Шумер.
Његов страначки колега Елиот Енгел, члан комитета за спољну политику Представничког дома Конгреса, упозорио је на то да је Трамп прешао црту и да више нема назад.
- Северна Кореја је реална претња, а председникова реакција сугерише да он размишља о употреби америчког нуклеарног оружја као одговор на претње севернокорејског деспота - рекао је Енгел.
Такве коментаре Трампових противника аналитичари тумаче као класичну провокацију.
- Они заправо желе да Трамп започне рат против Северне Кореје. Иако су наводно осудили Трампову реторику, они су му у ствари послали поруку да сад не сме да се повуче. У Вашингтону има много оних који заговарају такав сукоб у који би могао да буде увучен цео свет, на првом месту Русија и Кина - објашњавају амерички аналитичари.
Осим тога, и руски медији наводе да ће Трамп морати да нападне Северну Кореју ако жели да остане на власти.
- Видели смо шта му се десило са последњим санкцијама Русији. Његови противници у Конгресу, исти они који га сада провоцирају, натерали су га да потпише закон којим беспотребно уводи санкције Москви, али и којим му се смањују овлашћења. Трамп се и сад налази у безизлазној позицији и мораће да уради све шта политичка елита у САД жели - пишу руски медији.
Према њиховим наводима, пред Трампом је тешка одлука.
- Агресивни конгресмени и сенатори, жељни крви, примораће Трампа да нападне Пјонгјанг, можда чак и нуклеарком, како би показали да је Америка моћна и да тој империјалистичкој сили нико не сме да се успротиви. Уколико се Трамп не буде повиновао њиховој вољи, покренуће процес опозива председника. Најлакше им је да га оптуже за издају, да ради за руске интересе јер је превише благ према Пјонгјангу, и на крају изгласају његову смену - истичу медији у Русији.

Подигао бомбардере

Да је Трамп на корак од напада на Северну Кореју говори и то што је подигао своје бомбардере, стациониране у америчкој бази на острву Гуам, и послао их у мисију над Корејским полуострвом да демонстрирају силу. Пацифичка команда америчких ваздухопловних снага (ПАЦАФ) објавила је фотографије своја два бомбардера Б-1Б који лете над Корејским полуострвом у друштву јапанских и јужнокорејских авиона.
Спремни за борбу већ вечерас - навео је ПАЦАФ поред објављених фотографија.
Иначе, Америка, али и остатак света, годинама тражи од режима у Пјонгјангу да прекине са ракетним и нуклеарним тестовима, међутим то се досад није догодило. Северна Кореја је 28. јула извела други успешан тест интерконтиненталне балистичке ракете "хвасонг-14", која може да погоди територију САД. Будући да Америка то сматра великом претњом, на иницијативу те земље Савет безбедности УН је током викенда усвојио резолуцију којом се Северној Кореји уводе најоштрије економске санкције досад. За нову резолуцију гласале су и Русија и Кина, које су биле једине савезнице Пјонгјанга. Међутим, и Москва и Пекинг, за разлику од Вашингтона, и даље позивају на смиривање тензија и решење кризе дипломатским путем.
Пјонгјанг има 60 нуклеарних бојевих главаАмерички обавештајци процењују да је Северна Кореја успела да развије најмање 60 малих нуклеарних бомби, које могу да носе интерконтиненталне балистичке ракете "хвасонг-14", али и оне средњег домета "хвасонг-12".
- Досад нисмо били сигурни да ли је Пјонгјанг овладао техником прављења довољно малих нуклеарних бојевих глава, које могу да носе севернокорејски пројектили. Најновији подаци говоре о томе да су били успешни и да би Северна Кореја могла да нападне нуклеарним оружјем. Оно је два пута јаче од бомбе која је бачена на Хирошиму 1945 - наводе амерички обавештајци.

Ким: Гађаћу Гуам ракетама

Након Трампових запаљивих изјава и слања бомбардера у мисију над Корејским полуострвом, режим севернокорејског лидера Ким Џонг Уна јуче је запретио да ће гађати острво Гуам у Пацифику, где се налази америчка војна база.
Пјонгјанг је навео да тренутно пажљиво разматра оперативни план како би гађао само острво и зоне око Гуама, и то балистичком ракетом средњег домета "хвасонг-12".
- План се приводи крају, а биће спроведен чим то лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун одлучи - истакла је севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Нуклеарни арсенал САД је спреман

Да би Доналд Трамп заиста могао да нападне Северну Кореју нуклеарном бомбом, потврдио је и он сам.
- Моја прва председничка наредба била је да се реновира и модернизује наш нуклеарни арсенал. Сада је много јачи и моћнији него икад пре - навео је јуче Трамп на Твитеру.
Он је затим упозорио да се неће устручавати да искористи атомско оружје како би показао да су САД највећа и најмоћнија светска сила.
- Надам се да никад нећемо морати да искористимо ту своју моћ, али никад нећемо дозволити да неко спори да смо најмоћнија нација на свету - написао је Трамп. Погледајте ОВДЕ какве хеликоптере је Сирија добила од Руса. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА