Најновије

ОГЛАСИО СЕ РУЖИЋ: Ево шта је рекао о признавању Косова!

Унутрашњи дијалог који је иницирао председник Србије Александар Вучић треба да иде у правцу развезивања косовског Гордијевог чвора, али без признавања независности Косова, каже министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Бранко Ружић (Фото: Јутјуб)

Како је навео, кроз овај дијалог потребно је сагледати реалне показатеље стања на Косову и Метохији и могућности да се, уз реализацију Бриселског споразума, уваже интереси Срба са КиМ, очува српска културна баштина и уведе функционална екстериторијалност за манастире Српске православне цркве, која је предвиђена и Ахтисаријевим планом.
- Наравно, без признавања независности Косова - казао је он за "Политику", и оценио да је позив председника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог државничка, мудра и храбра одлука, а да "замрзнути конфликт" није решење за Косово.

Коштуница забијао главу у песак

Министар је казао за оне који се залажу за "замрзнути конфликт", попут Санде Рашковић Ивић и Слободана Самарџића, "знамо како су прошли када је Коштуница забијао главу у песак и није желео у међународној арени уопште да учествује како би опредељивао судбину сопственог народа".
- Србија је озбиљна држава и ми не тргујемо Косовом - рекао је он, истакавши да је достизање европских стандарда интерес Србије и питање "наше европске будућности".
На питање да ли владајућа коалиција оптира за поделу Косова, Ружић каже да се не може "говорити о оптирању, али да је то један од модела који је легитиман".
- Ово јесте један од модела који је сасвим легитиман и увремењен, јер чујемо неке критике да се са тим касни - навео је он.

Нико не жели деобе и поделе

Ружић каже и да не верује да било ко има намеру да ради на деоби и поделама, "него да се изнедри решење које ће релаксирати нека историјска размимоилажења која постоје у овом конкретном случају, а и у читавом региону".
Казао је и да нема сазнања да ће се са београдским изборима одржати и референдум о промени Устава, као што је пре неколико дана рекао лидер ДС Драган Шутановац.
- Не бавим се политиком на основу Шутановчевог осећаја - навео је Ружић, уз опаску да смо у изборнох години када је у питању Београд, али да ће се они одржати онда када буде најбоље "по интересе Београђана и Београђанки". Погледајте ОВДЕ шта је Железњак поручио Вучићу. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Бранко Ружић говорио о дуговањима локалних самоуправа:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА