Најновије

Заев: Очекујем да са Вучићем решим све неспоразуме између Србије и Македоније!

Премијер Македоније Зоран Заев изразио је очекивање да ће у данашњем телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем решити све евентуалне неспоразуме.

Заев (Фото: Јутјуб)

- Без икаквих неинформисаних или преурањених закључака, поштујемо и подржавамо позив званичног Београда да заштитимо билатералне односе Србије и Македоније и успоставимо стандардни кодекс понашања. Надам се да ћу у разговору са председником Александром Вучићем решити све евентуалне неспоразуме - рекао је Заев за Блиц.
Заев тврди, иако Влада Србије има супротне информације, да македонска влада "никада није имала намеру, нити је дала упуства за извршење било каквих контраобавештајних активности против или на рачун било које суседне земље, укључујући и Републику Србију".
Македонски премијер уочи данашњег телефонског разговора с Вучићем истиче да је његова влада "снажно посвећена изградњи добросуседских односа са Србијом".
- Уверен сам да је једини конструктивни приступ отворен и директан дијалог о свим питањима и проналажење узајамно корисних решења - додао је Заев.
На директно питање да ли је македонска влада склапала договоре са албанском мањином на уштрб српских интереса, Заев тврди да су у питању "лажне вести".
- Дозволите ми да будем јасан, у нашој политици нема стратегије и политике на штету Србије. Посвећени смо одржавању и континуираном раду на јачању наших билатералних односа са нашим суседом, Републиком Србијом - истиче Заев.
Подсетимо, председник Србије Александар Вучић данас ће телефоном разговарати са Зораном Заевом.
Вучић је јуче за РТС изјавио да ће отворено и на пристојан начин разговарати са Заевом и да сагледају "шта је оно око чега можемо да се договоримо".
Вучић је, говорећи о повлачењу особља из амбасаде у Скопљу, рекао да је то био наш начин да им кажемо: "Знамо све шта чините, молим вас немојте, ништа ми вама лоше не желимо".
А да ли ће односи између две државе да буду на највишем нивоу - тешко, приметио је председник Србије, али, како каже, биће пристојни.
Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић претходно је изјавио да је одлука о повлачењуе особља амбасаде, заправо, порука Скопљу да "све знамо и шта су се договарали и шта су договорили".
Упркос томе, истакао је, Србија жели добре односе са свим државама у региону ради мира и стабилности. Тиме, како је рекао, жели да смири новонасталу ситуацију са Македонијом која се не заснива на претпоставкама, већ на недвосмислено утврђеним радњама које говоре о појачаном офанзивном деловању према Србији.
Тајни састанак у Бондстилу о Балкану и Македонији!Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Македонија ће, без сумње, гласати за Косово у УНЕСКО
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА