Најновије

ШОУ ПРОГРАМ: Американци одушевљени овим обавезним деловима хрватске војне опреме!

Војна индустрија постаје све важнији извозни сектор у Хрватској, посебно због податка да постоје компаније које скоро сву своју производњу извозе.

Хрватска војска (Фото: Јутјуб)

Није небитно споменути да може да се очекује само напредак, поготово јер Хрватска ускоро иде у набавку нових борбених авиона, а због специфичности оваквих купопродаја, такви послови најчешће заврше и повећаним извозом оружја из државе која купује авионе, пише хрватски Нови лист.
Али, шта кажу бројке? Процене Хрватске привредне коморе, на основу бројки самих предузећа, али и Алана, компаније специјализоване за продају војне опреме у власништву државе, војни извоз у 2016. години надмашио је милијарду и по куна прихода. 
У глобалном хрватском извозу то можда и не изгледа претерано импресивно, јер чини око два одсто од укупног извоза који се у 2016. години зауставио на око 92 милијарде куна. Међутим, ту је неколико квака. Пре свега, структура извоза Хрватске је таква да поједине индустрије само једним производом могу бити велики узроци повећања извоза. Још је битнија ствар да војна индустрија, због начина пословања, директно помаже и другим гранама побољшањем извоза, пише Нови лист. 
Најбољи пример за то је Подравка, главни произвођач дневних војних оброка за Оружане снаге Хрватске. Тај оброк је толико добар (а ради се о уобичајеним Подравкиним производима) да су у појединим страним мисијама амерички војници спремно мењали два своја за један хрватски, пише лист. 
Још је већу рекламу направио Стеве1989, видеоблогер и најпознатији дегустатор војних оброка на планети, којег прати преко пола милиона претплатника. У својој анализи се одушевио хрватским оброком који је прозвао једним од најбољих на свету, а посебно је хвалио говеђи гулаш, наводећи да је један од најбољих које је уопште јео, а не само у војним оброцима. 
Тако се кроз војну сарадњу Подравка успешно рекламира и на страном тржишту, а њен извоз, иако је делом војно мотивисан, води се под прехрамбену, а не војну индустрију. Копривничка фирма је најбољи пример овакве сарадње хрватске војне структуре с индустријом, али није и једини, на пример сличне ствари ради и текстилна индустрија.
Ту се као најбољи пример истиче омишки Галеб, који је успео да победи на конкурсу за набавку гаћа и чарапа у самом НАТО-у, што је посао који се процењује на пет милиона евра. И голема позитивна ињекција за омишко подузеће које је пре неколико година било на рубу пропасти.
Прочитајте ОВДЕ ко је према западним војним медијима, најјачи војно на Балкану?
Извор: Нови лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хрватско наоружање-подаци из 2017. године.

Бонус видео

Ко је војно моћнији, Хрватска или Србија?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА