Најновије

ЛУКАШЕВИЧ: Претње косовских политичара подривају безбедност у региону!

Претње албанских политичара на Косову да ће поново извршити етничко чишћење над Србима који живе на том подручју треба да буду схваћене озбиљно јер представљају опасност по регионалну безбедност, изјавио је стални представник Русије у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Александар Лукашевич.

Александар Лукашевич (Фото: Јутјуб)

„Косово је и даље турбулентно. Иако су прошла два и по месеца од избора одржаних 11. јуна, локалне странке још увек нису у стању да оформе државне институције, што говори о томе да је вештачки модел такозване државе Косово потпуно неутемељен“, изјавио је Лукашевич на састанку Сталног савета ОЕБС-а, преносе руски медији.
Лукашевич је указао на то да косовске власти намерно распирују националистичка осећања.
„Косовски политичари настављају нападе на српску владу и чак упућују директне претње да ће поновити етничко чишћење над Србима који живе у том региону“, казао је он.
Такве претње би, како је додао, требало да буду схваћене озбиљно јер су опасне по регионалну безбедност.
Лукашевич је позвао мисију ОЕБС-а да под хитно спреми оштар одговор на такве изјаве, и изразио је очекивање да најновије ратоборне изјаве албанских политичара на Косову неће угрозити обновљени дијалог Београда и Приштине, који се одвија уз посредство ЕУ.
„Још једном позивамо Брисел, који делује као посредник, да појача напоре како би Приштина потпуно поштовала претходно постигнуте споразуме, нарочито оне који се тичу формирања Заједнице српских општина на Косову“, изјавио је он.
Лукашевич је, такође, изразио наду да ће састанак између председника Србије Александра Вучића и лидера Косова Хашима Тачија, који је 31. августа организовала висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини, помоћи да се оствари помак са мртве тачке када је у питању формирање Заједнице српских општина, што су приштинске власти, како је додао, већ саботирале.
Прочитајте ОВДЕ шта крију у мртвачници у Приштини, док наше власти трагају за остацима масакрираних Срба са Косова?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Немојте нас провоцирати! Крим и Косово нису исти случај!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА