Најновије

ЛЕГЕНДА ЗВЕЗДЕ ПОСЛЕ 26 ГОДИНА ПРИЧА О БОРАВКУ НА МАРАКАНИ: Аркан је био вођа Делија, али... (ВИДЕО)

Легендарни фудбалер Црвене звезде Рефик Шабанаџовић, члан екипе која је 1991. у Барију после пенала савладала Олимпик и постала шампион Европе се после 26 година присетио каријере, али и говорио о пријатељству са Драганом Стојковићем, Дејаном Савићевићем, Ивици Осиму, Жељезничару, Делијама, Жељку Ражнатовићу Аркану...

Рефик Шабанаџовић (Фото: Јутјуб)

О титули у Барију?
"За нашу генерацију, то је било нестварно. Такав успех су клубови одавде могли само да сањају. На крају ми смо доказали да можемо да играмо са најбољима, Милан, Бајерн, Марсеј... Мислим да смо заслужили", рекао је Шабанаџовић, који је потом говорио о односу са Драганом Стојковићем и чињеници да је Пикси те године отишао управо у Марсеј.
"Разговарали смо Дејо и ја са Пиксијем и пре утакмице. Мислим да му је драго што није играо, јер он је легенда Звезде.
Може ли се десити да неко са ових простора оствари сличан успех?
"Данас смо далеко од тога. Јер данас новац чини све. Донеси новац, у Жељезничар и он ће играти Лигу шампиона. То је сада другачије него када смо ми и Стеауа показали да можемо победити све."
Вратимо се на почетак и Жељезничар?
"Ја сам у Жељу дошао са 18 година из љубави. Имали смо легендарног Осима за тренера и штета је због пораза од Видеотона што нисмо играли финале Купа УЕФА. Осим је велики човек и тренер. Ми смо имали среће да у клубу радимо са људима који су у њему оставили велики траг. Али и тада смо имали мање новца него остали. "
Долазак у Звезду?
"Када сам из Жеље прешао у Звезду огромна је била разлика у свему. Добио сам од Звезде стан, ауто, касније купио локал. Имали смо премије, играли Лигу шампиона. У односу на ово данас, то је смешно, а уз то ми нисмо могли у иностранство пре 28 године. Данас је то разлика и зато је тешко имати резултат."
Однос са Делијама и Арканом?
"Однос је од првог дана био максимално коректан. Кад је била утакмица коју смо играли после 10 година на прослави, окупили су се сви бивши играчи, тако су нас лепо дочекали, скандирали свима имена, тако да морам да кажем све најбоље о Делијама. Ја сам поштено играо, давао све на терену, а верујте ми навијачи највише цене кад виде да изађете на терен и дате 100 одсто. Често разговарам са својим сином, који је у Жељи, и ја му увек говорим "Ако желиш да будеш играч, мораш да даш 100 одсто, да се бориш, да гинеш за сваку лопту, једино тако можеш постати играч", саветује наследника Анела Шабанаџовића који је потписао први професионални уговор са Жељом.
Затим се враћамо на причу о Делијама и Аркану?
"Говорили су да је био вођа и била је истина. Међутим, играчи, верујте ми, су били фокусирани на терен. Ми смо углавном долазили из различитих средина, од Подгорице, Загреба, Скопља, и нама је било најважније да дамо 100 одсто на терену, јер је била страховито велика конкуренција. Није могао свако у то време да игра у Црвеној звезди, и сваки играч који је излазио на терен, било је важно да да максимум, да одради све оно што клуб тражи од њега. Верујте ми, страховито су били велики прохтеви у Звезди у то време, то је било нешто изнад, то је био највећи клуб у Југославији и морао си сваку утакмицу да побеђујеш, нерешен реултат и аутоматски настају проблеми, тако да су играчи били фокусирани да играју што боље и да постижу добре резултате - рекао је Шабанаџовић и затим проговорио о Аркану:
"Ми нисмо имали контакт са Арканом, наше је било да одрадимо тренинг, вратимо се кући, одмарамо. Утакмице смо углавном играли у ритму недеља, среда, недеља, имали Европу, Куп, првенство и нама је било најважније да одрадимо што боље тренинг, да се спремимо за утакмицу, често смо имали карантин, играчи су били фокусирани на те обавезе".
О односу са саиграчима из Звезде?
"Већина играча у Звезди из тог периода су играли у омладинским селекцијама Југославије, ми се смо се углавном познавали. Ја сам годинама знао Панчева, дружили смо се, били добри пријатељи, и дан данас се повремено чујемо. Са Савићевићем сам почео у пионирској репрезентацији Црне Горе, са Стојковићем сам играо у репрезентацији, тако да смо се ми играчи знали. Када смо дошли у Звезду знали смо где долазимо и зашто долазимо, хтели смо да остваримо циљ, један већи ниво. Звезда је била првак Југославије, али је хтела да направи један искорак више и Европи, и на крају, то се и остварило, мислим да смо се уписали у историју Црвене звезде", закључује Рефик Шабанаџовић.
Како је Новаков Стефан реаговао кад је видео сестру погледајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарни филм „Пут радости“ говори о походу Црвене звезде на фудбалски трон Европе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА