Најновије

ПРЕПУЦАВАЊЕ: Словеначки министар ликује због мађарске блокаде Хрватској!

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је данас да се, након одлуке Мађарске да после Словеније и она блокира улазак Хрватске у Организацију за економску сарадњу (ОЕЦД), у Загребу "више не узрујавају" око његових изјава, иако су раније "неки дизали обрве".

Карл Ерјавец (Фото: Јутјуб)

Н1 преноси да се Ерјавец још једном се данас осврнуо на спор са Хрватском око пресуде Арбитражног суда о граници на мору две земље, након иступа хрватске министарке спољих послова Марије Бурић Пејчиновић која је раније ове недеље назвала његове изјаве безобразним и агресивним.
Словеначки новинари су га још једанпут питали да ли је словеначка политика јединствена око граничног спора са Хрватском.
"Ја сам првог дана када је објављена одлука о арбитражи рекао да је први корак набавка два велика полицијска брода, не можемо ми са гуменим чамцима да будемо надлежни на територију која је наша. Важно је да цела словеначка политика подржава примену арбитражне одлуке", казао је Ерјавец.
Он је навео да "они (Хрватска) не разумеју ништа друго осим одлучне политике".
"Када си са њима добар, видите што смо постигли у последњих 26 година. Ваљда очекују да би уместо нас немачка канцеларка Ангела Меркел требало да буде надлежна за словеначку територију. Иза нас је међународно право, Европска комисија, све чланице, морамо да покажемо да смо способни да имамо надлежност над територијом која је Словенија", поручио је шеф словеначке дипломатије.
Новинари су затражили од Ерјавеца да прокоментарише мађарску блокаду уласка Хрватске у ОЕЦД.
"Кад смо ми рекли да нећемо да допустимо Хрватској улазак у ОЕЦД док не буде поштовала међународно право, неки су дизали обрве. Сад када то ради и Мађарска која има исти проблем са применом арбитраже око МОЛ-а, видим да се више не узрујавају око мојих изјава'', казао је Ерјавец.
Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је "неугодно изненађена ставом Мађарске" која је блокирала улазак Хрватске у Организацију за економску сарадњу (ОЕЦД) и да ће тражити да то питање "мало дубље расправи" са мађарским премијером Виктором Орбаном.
Прочитајте ОВДЕ шта је Колинда Грабар Китаровић поручила Виктору Орбану због блокаде Хрватске?
Извор: Курир.рс/Тањуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Словенија и Мађарска не пуштају Хрватску у ОЕЦД, а Босна би забранила градњу Пељешког моста. 

Бонус видео

Словеначки државни врх јединствен је у вези с тим да ће Словенија арбитражну одлуку о Пиранском заљеву имплементирати у року, а то очекују и од Хрватске, поручио је словенски премијер Миро Церар након састанка државног врха са представницима парламентарних странака.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА