Најновије

ВУЧИЋ: Подржавам одлуку Српске листе да уђе у косовску владу, Харадинаја сам видео једном у животу!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у свом новом обраћању јавности да ће у октобру почети нова фаза унутрашњег дијалога о КиМ, и истакао да је време да почнемо да разговарамо о Косову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости, и наше будућности.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Новинарима је касније одговарао на питања међу којима је било и за Рамуша Харадинаја, јер су га "неки аналитичари" оптужили да је "створио коалицију" с њим. "Харадинаја сам видео једном у животу, у Хагу када сам долазио да видим Шешеља..." "У зависности од нашег односа према КиМ имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност", рекао је Вучић у обраћању грађанима из Председништва Србије.
Он је рекао да се дијалог институционализује од октобра и да ће се одвијати у концентричним круговима, те да очекује да ће бити толерантан, уз поштовање различитог мишљења и уз учешће свих релевантних актера.

Немам закључак, имаћу га на крају дијалога

Вучић је изјавио да је поносан на политику која чува Србе на КиМ, да ће унутрашњи дијалог да се настави у октобру и поручио да нема закључке унапред припремљене, као што то неки говоре, али ће наравно на крају рећи свој став.
Он је рекао да дијалог мора бити жесток, али и толерантан, озбиљан и водиће се и у парламенту, у институцијама, различитим форумима. . .
Додао је да је спреман да иде и да разговара и са САНУ, СПЦ, другим верским заједницама. . .
Како је рекао неће ником "побећи са мегдана", разговараће са свима, јер је реч о питању будућности, а не дневним сујетама.
Истакао је и да је припремљен извештај о свему што је урађено у последње четири године у дијалогу, и истакнути сви важни датуми од 1998. године и Кристофера Хила, па надаље.
Владу Србије замолио је, каже, да им помогне у том послу, организацији одређених скупова.
Замолио је и цивилни сектор да се укључи јер су важне све политике које се односе на Косово и Метохију.
"Ово је историјско питање за нас, кључно за будућност Србије, не зато šто неки мисле да унапред постоји спреман одговор. Мислим да питање политике није питање ни клевета, ни увреда, седања у нечију фотељу, већ питање резултата и одговорног односа према свим кључним питањима", рекао је Вучић.
Указао је да за четири године немамо ни једног погинулог у међуетничким сукобима, да народ žживи нешто лакше и данас Срба на Косову и Метохији није мање него пре три или четири године.
"Највише српске деце се рађа на Косову и Метохији, јер их је мука на то натерала, да остану на својим огњиштима", истакао је Вучић.
На Косову има између 110 и 120.000 Срба, додао је председник Србије.
Данас, истиче, имамо другачију позицију преговора, јер се глас Србије чује.
Он је подсетио да је Приштини дат легитимитет онда када смо Међународном суду правде упутили питање да ли су смели да се отцепе или не.
"Ту иницијативу је покренуо Вук Јеремић, тада је дијалог отишао из УН и морали смо све из почетка", навео је Вучић.
Није му, каже, лепо док седи са Тачијем, Могерини..али боље је да нама буде тешко и да идемо на тешке разговоре, а за то је и биран и добио подршку.

Вучић о томе зашто је подржао улазак Српске у владу

Александар Вучић изјавио је да је као председник подржао одлуку Српске листе да уђе у косовску владу.
Он је истакао да су Срби на Косову и Метохији имали свега три опције после избора, на којима је 99 одсто Албанаца гласало за независно Косово и углавном против српских интереса.
Прва опција је, према његовим речима, била да подрже нову владу нових, свежих снага Албиња Куртија или Самоопредељења.
Вучић је указао да политички програм покрета Самоопредељење захтева измену устава са циљем одбацивања Ахтисаријевог плана, чиме би се избацили сви странци, па се поставља питање ко би штитио Србе ако оду Кфор, Унмик и Еулекс.
Такође, како додаје Самоопредељење се отворено залаже за уједињење Косова и Албаније у Велику Албанију.
Исто тако, додаје да се Самоопредељење залаже и за косовску војску.
"Да ли је Српска листа требало да подржи стварање Велике Албаније? Шта год да су урадили критиковали би их они који сада критикују", рекао је Вучић.
Друга опција, како је нагласио он, била је да Српска листа не подржи никог.
"А какав би то избор био. Никакав, јер би се одржали нови избори на којима би Српска листа имала мање гласова, а Курти и Харадинај више. Не мислите да шест до осам одсто становништава може да има већину у скупштини", нагласио је Вучић.
Трећа опција, према његовим речима, је била да подрже владу Рамуша Харадинаја, који за државу Србију остаје оптужени ратни злочинац.
"Ништа добро не мислимо о њему. Има таквих још који су лидери, али нас нико не пита када се гласа", поручио је он.
Овом трећом опцијом, подвукао је, Срби нису изгубили могућност да очувају мир и сачувају своју децу.
"Замислите да су донели одлуку да се иде на нове изборе. Шта би радили када би их нападали јужно од Ибра, или ако би послали РОСУ на север Косова", рекао је Вучић подсетивши да се већ једном свађао са западним амбасадором због РОСУ на северу Косова, након чега су повучене те јединице.
"Шта бисте радили када крену да нападају Србе. Да палимо џамије као 2008. због неодговорне политике наших власти. Да не би можда ови наши јунаци који су умрљани пеном од пива или капућина ишли своје животе да жртвују", критиковао је Вучић додајући да је најлакше бити неодговоран.
Први пут од 1991. албанске партије, како подвлачи, немају већину, а то не жели нико да примети.
"Први пут имамо неšто у својим рукама од проглашења самосталности", рекао је председник Србије. Вучић је објаснио да на Косову и Метохији живи данас између шест и осам одсто Срба. Према нашим подацима 8, а према албанским 5,8 одсто.
"Свакако није више од осам одсто. Нажалост после изгубљеног сукоба са НАТО, после стравичне НАТО агресије, највећи број Срба се иселио, и само су на енклавама и на северу остали да живе", објаснио је он.

Премијерка Брнабић има моју пуну подршку, у свему

Вучић је истакао да премијерка Ана Брнабић има његову пуну подршку и да је она добар премијер.
Вучић је на питање кога подржава у сукобу око закона о родној равноправности, Зорану Михајловић или Ану Брнабић, као и ко је његов премијер Брнабић или Михајловић, јасно поручио да његову подршку и сваку врсту помоћи има Ана Брнабић.
"Нисам је лако изабрао, дуго је било потребно, али сам направио добар избор. Србија има веома доброг премијера", подвукао је он.
Вучић је указао да је она завршила веома важан посао за Србију, завршила је седму ревизију ММФ-а, критикујући да то није протекло запажено у јавности, јер не постоје позитивне вести у Србији.
С тим у вези је казао да је чуо данас да су неки запрепашћени јер им је недовољно 11 до 12 одсто повећања минималних примања.
"То су грађани добили захваљујући свом раду, али и осмишљеној политици Владе Србије. Којима је то недовољно - гласајте за оне који ће да кажу да могу боље, али се сећам да, када сам постао, премијер минимална плата је била далеко нижа. Кажу 'ми смо јефтина радна снага', а данас имамо само 12 одсто незапослених, за разлику од 26 одсто када су други били на власти", објаснио је Вучић.

У Њујорку, следеће седмице, и са Трампом

Вучић је изразио уверење да ће, током боравка у Њујорку, идуће седмице, имати прилику да на кратко поразговара са председником САД Доналдом Трампом, као и да ће он посетити нашу земљу.
Он је најавио да ће у Њујорку, где ће присуствовати заседању Генералне скупштине УН, имати сусрете са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, као и високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини и другим званичницима ЕУ.
"Верујем да ћу имати прилику да неколико минута разговарам са Трампом. Добио сам позив за његов пријем. Свакако ћу га позвати у Србију", рекао је он.
Вучић је изразио уверење да је његов позив већ стигао до Трампа и да ћемо после Џералда Форда, до краја или почетком идуће године имати званичну посету америчког председника.

Нећу на Параду, нисам заинтересован...

Вучић је изјавио да неће учествовати у Паради поноса у недељу и да за то није заинтересован.
"Нисам ни расположен, ни заинтересован - ни не пада ми на памет да идем на ту параду. Ићи ће Ана са неколико министара, који то желе...Ђорђевић, Ружић, градоначелник Синиша Мали, он је сваке године тамо..." рекао је он.
Вучић је рекао да има паметнија посла, а и да нема - не би, каже, ишао. У недељу ће иначе имати доста посла, а присуствоваће и Вуковом сабору у Тршићу.
Прочитајте ОВДЕ шта је нешто раније изјавио министар одбране Александар Вулин а тиче се руских "Мигова".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пре овог обраћања Вучић је гостовао у емисији Ћирилица на ТВ Хепи.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА