Најновије

Нови пут који Иран просеца кроз Сирију, може довести до нуклеарног рата, ево зашто …

Заједно са Саудијском Арабијом и Западом, Израел је тајно подржавао сунитске милитанте у напору да сруши сиријског председника Асада. Израелски премијер Нетањаху је чак и фотографисан са рањеним милитантима који су лечени у израелским војним болницама у окупираној Голанској висоравни.

Илустрација (Фото: АМН)

На неко време је изгледало скоро као да би сунитски милитанти, тајно подржани од стране Израела, Саудијске Арабије и Запада, могли успети у промени режима у Сирији.
Међутим, руска интервенција у Сирији у септембру 2015. године је то променила. Не само да је ток рата преокренула у корист Асада, већ је и отворила пут иранским снагама са њиховим Хезболах и шиитским савезницима да почну да напедују преко сиријске пустиње према Медитерану.
Тако Израел жање оно што је посејао. Да није покушао да користи посреднике у облику сунитских милитантних снага како би збацио Асада, Русија можда не би интервенисала, а иранске снаге можда не би напредовале преко централне Сирије ка Медитерану, пише “abcnews”

Иран проширује домет са борбом за копнену везу са Медитераном

Хиљаде иранских бораца у сиријској централној пустињској регији напредује источно, приближавајући Техеран његовом циљу да обезбеди коридор са своје границе, преко Ирака па све до Медитерана, и обезбеђујући несметан копнени приступ својим савезницима у Сирији и Либану по први пут.
Копнена рута би била највећа награда за Иран у његовом укључивању у шестогодишњи грађански рат у Сирији.
То би олакшало кретање иранских бораца између Ирана, Ирака, Сирије и Либана, као и проток оружја до Дамаска и либанског Хезболаха, главној иранској посредничкој групи. Такође ставља Иран у позицију да игра главну и уносну улогу у ономе што се очекује да ће бити велики напор за обнову Ирака и Сирије, који су разорени у њиховим текућим ратовима.
Потенцијал за физичку артерију за ирански утицај широм региона изазива забринутост у претежно сунитским арапским земљама и у Израелу, непријатељима Ирана и Хезболаха. То представља изазов за Трампову администрацију, која је обећала да ће се ботити против све већег домета Ирана.
Овај пут је у великој мери исклесан од стране иранских савезника и посредника, мешавине снага укључујући и војску сиријског председника Башара Асада, борце Хезболаха и шиитску милицију са обе стране границе, са циљем да се повежу. Иран такође има снаге своје Револуционарне гарде који су директно укључени у кампању на сиријској страни.
“Иранска агресија у региону и даље расте. Режим покушава да се војно учврсти на израелској граници. Израел не може и неће то дозволти,“ рекао је Дејвид Кејес, портпарол Нетањахуа. “Сваки прекид ватре који дозвољава Ирану да успостави упориште у Сирији је опасност за читав регион.“
Коридор би био подстицај за моћног непријатеља Хезболаха, који има арсенал од неколико десетина хиљада ракета и пројектила. Иран тренутно доставља оружје Хезболаху углавном летовима до  Сирије како би се испоручили у Либан.
Израел је упозорио да ће учинити све што може да спречи Иран у претњама њиховим границама и спровео је ваздушне нападе у Сирији против сумњивих испорука оружја везаних за Хезболах. Израел врши велики притисак на примирје САД-а и Русије које је недавно ступило на снагу у јужној Сирији како би се иранска милиција држала подаље од Голанске висоравни, коју окупира Израел од 1967. године.
Ова копнена рута ни у ком случају није свршен чин. Било каква путна веза ће вероватно бити честа мета сунитских побуњеничких група.
Али ирански савезници напредују са обе стране границе, узимајући територију од  Исламске државе.
Путин довео на границу 100.000 војника, отвара се Источни фронт. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте 30-минутни видео коначне битке за Деир Ез Зор
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА