Најновије

Хаг опет прети Шешељу, а он каже...

Жалбено веће Хашког трибунала позвало је данас лидера СРС Војислава Шешеља да у року од 10 дана поново определи да ли ће лично присуствовати седници по жалби тужилаштва на пресуду којом је 31. марта 2015. ослобођен свих оптужби хашког тужилаштва за ратне злочине у Хрватској и БиХ.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

У допису Жалбено веће је упозорило Шешеља, уколико остане при ставу да "никада више неће добровољно доћи у Хашки трибунал", па ни на жалбену седницу, да ће му бити постављен бранилац по службеној дужности који ће заступати његове интересе.
Веће је подсетило и да се Шешељ током поступка бранио сам, без адвоката, те да је његово присуство на седници већа обавезно, осим у случају да га заступа адвокат.
Жалбено веће Трибунала је навело да Шешељ има право да ток седнице прати путем видео-конференцијске везе и учествује у њеном раду.
На седници већа, која још није заказана, хашко тужилаштво ће образложити своју жалбу на пресуду.
Тужилаштво је жалбом у писаном облику тражило да се пресуда преиначи у осуђујућу и да се Шешељу изрекне 40 година затвора.
Лидер радикала је дао свој писани одговор на жалбу, одбацивши све њене наводе.
Он је после 12 година поступка, 2015. првостепено ослобођен свих оптужби да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.
У притвору Хашког трибунала био је од 2003. године када је добровољно отишао у Хаг, па до новембра 2014. када је пуштен да се брани са слободе због нарушеног здравља.
Он није присуствовао ни изрицању првостепене, ослобађајуће пресуде 31. марта 2015.
Шешељ је изјавио за Данас да "још ништа није добио из Хага" и да због тога не може да да коментар о томе да ли ће присуствовати расправи о жалби Тужилаштва Хашког трибунала на ослобађајућу пресуду која му је изречена у марту прошле године.
Прочитајте ОВДЕ шта је Шешељ ново рекао у вези са нападима због његовог учешћа у ријалитију "Задруга".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ослобађајућа пресуда за Шешеља.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА