Најновије

ВУЛИН У СЕДИШТУ НАТО ПАКТА: Узећемо све што је корисно за нашу војску

Министар одбране Александар Вулин посетио је данас седиште НАТО у Бриселу, где се састао са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер и са помоћником генералног секретара НАТО за инвестиције у области одбране Камилом Грандом.

Вулин и Готемилерова (Фото: Министарство одбране Србије)

У разговору са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Гoтемилер размењена су мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону, као и о актуелним питањима сарадње под окриљем Програма „Партнерство за мир“ и сарадње Војске Србије са снагама КФОР, а министар Вулин је захвалио саговорници на напорима које чини на укупној стабилизацији безбедносног стања, као и на подршци и разумевању позиције Републике Србије у региону и шире, саопштило је Министарство одбране. - Још једном сам поновио нашим домаћинима да Србија није заинтересована да постане члан НАТО савеза као ни било којег другог војног савеза, да ће наставити са политиком војне неутралности али да ћемо водити рачуна да нашу сарадњу са НАТО савезом кроз Партнерство за мир унапређујемо, настављамо и да све оно што је корисно за нашу земљу и за нашу војску узимамо. Да прихватамо све оно што ће учинити да се наша армија боље развија, да напредује, али исто тако све што је корист наше земље и нашег народа, изјавио је Вулин. Током разговора са заменицом генералног секретара НАТО министар одбране захвалио је и на учешћу НАТО у снагама КФОР и рекао да Србија никако не може да прихвати формирање војске Косова.

- Сматрамо то безбедносном претњом и великим проблемом за читаву регију, али снажно подржавамо КФОР и улогу НАТО савеза у њему, и сматрамо да се улога КФОР ни на који начин не сме умањити и ни на који начин се на простору Косова и Метохије не сме осетити недостатак његова утицаја. Госпођа Готемилер је посебно захвалила председнику Вучићу на храбрости с којом води Србију и на храбрости с којим води унутрашњи дијалог када је у питању Косово и Метохија. Његова улога се веома цени и овде и сви веома поштују нашу позицију војне неутралности и наш став да ћемо увек да водимо балансирану политику када су у питању однос према НАТО савезу и било ком другом војном савезу, рекао је Вулин.

У одвојеном сусрету са помоћником генералног секретара за инвестиције у области одбране Камилом Грандом министар Вулин је пренео посвећеност наше земље у процесу нормализације цивилног ваздушног саобраћаја изнад Балкана.

Нагласио је неопходност наставка даљих разговора усмерених на изналажење обострано прихватљивог решења у наведеном процесу, које треба бити засновано на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Војнотехничком споразуму. Унапређење безбедности и контроле ваздушног саобраћаја на овом простору требају бити приоритет у овом заједничком подухвату, нагласио је министар.  Данас је у Србији ухапшен најстарији син Војислава Шешеља. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вулин о куповини стана од четврт милиона евра
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА