Најновије

АЛЕКСАНДРА ЈОКСИМОВИЋ ТВРДИ: Долазак Трампа би био историјски!

Најављени долазак Доналда Трампа, ако би до њега дошло, окренуо би нову страницу у међусобним односима Србије и САД.

Александра Јоксимовић (Фото: Јутјуб)

Његов долазак би сасвим сигурно би био историјски тренутак, изјавила је председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.
"То би значило одређену врсту подршке, био би то сигнал и региону, а наравно, остаје да се види у каквом контексту би дошао, јер председник САД када креће на пут, креће на турнеју, тако да, морао би да се види цео контекст. Свакако, то би за Србију била изузетно добра вест и био би то тренутак да многе отворене теме из прошлости које оптерећују наше односе, вероватно ставимо ад акта", рекла је Јоксимовић за РТС. 
Према њеним речима, САД "снажно" подржавају даљи процес проширења ЕУ, а такође, без САД немогуће је наћи било какво решење за било коју кризу у свету, па ни тако за све што се дешава у региону западног Балкана. 
Како је истакла, развој наших односа са САД има узлазни ток, а примећује да део у коме се сарадња са САД највише развија је војни део. 
"Случај Битићи и питање паљења амбасада, две су теме које су константно отворене у односима са САД и док се не нађе коначно решење за те две теме, оне напросто неће бити скинуте са дневног реда, али оне не оптерећују озбиљније развој наших односа, који има узлазни ток", сматра Јоксимовић. 
Говорећи о најавама да ће и председници Турске Реџеп Тајип Ердоган и Француске Емануел Макрон такође посетити Србију, Јоксимовић је рекла да је за нашу земљу веома важно да се одржавају константни и бројни контакти на највишем нивоу и да су такве посете добар знак и да увек доносе одређени позитиван исход. 
"Ако говоримо о посети Ердогана која нас очекује у најближој будућности, све најаве говоре о економском аспекту те посете и она је најављивана и раније. Емануел Макрон је млад нови лидер у ЕУ, од њега се очекују значајни кораци који ће унапредити односе унутар саме ЕУ", сматра Јоксимовић. 
Према њеним речима, за Србију је од изузетне важности да Француска уђе са више енергије у даљи процес проширења, јер, сматра да су до сада Немачка и Велика Британија чиниле ту окосницу која је "гурала" даљи процес проширења, а да се Брегзитом очекује да заправо Француска буде та која ће подржати даљи процес снажније. 
"Долазак Макрона управо би то значио, да је Француска поново фокусирана на регион западног Балкана. Подршка Француске веома је важна", рекла је Јоксимовић. Погледајте ОВДЕ сукобе који су избили у Бразилу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Трамп коментарисао бомбардовање Срба:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА