Најновије

ЦИПРАС НЕПОЖЕЉАН НА СВЕТОЈ ГОРИ: У одлуци без преседана учествовали представници свих цркава!

Администрација Свете горе одбила је да у званичну посету прими премијера грчке Алексиса Ципраса, али је истакла да он Атос може да посети само као приватно лице, односно ходочасник, пише грчки "Катимерини".

Ципрас не може на Свети Гору (Фото: public)

Као разлог да се Ципрасу, који је у среду требало да посети Свету Гору и тамо разговара са патријархом Вартоломејом, наводи се то што се Ципрас изјашњава као атеиста.
Иако је Ципрас, као предводник опозиције радо приман на Атосу и чак добио благослов монаштва за кандидатуру, одлука његове Сиризе да се, по први пут у грчкој историји, заклетва приликом преузимања власти не изговори изнад Јеванђеља, довела је до великог јаза између њега и цркве. Није помогло ни ослобађање од пореза за црквено власништво ван Атоса. Према писању "Катимеринија" одлука је донесена у понедељак на бурном састанку Свештене епистасије, врховног управног тела Свете Горе, на ком су учествовали и припадници српске, руске и бугарске цркве. Ципрасов кабинет је, међутим, саопштио да је та посета "отказана због презаузетости премијера", што је брзо демантовано на сајту грчке цркве, где се јасно наводи да је до отказивања дошло услед забране уласка Ципрасу као премијеру. Уз то су у једном манастиру на Атосу - Манастиру Дохијариос - поводом посете Ципраса окачене црне заставе и транспаренти „Против антихриста“. Ипак, оваква одлука управе Атоса довела је и до подела унутар саме цркве, пошто је према речима критичара одлуке која је, како кажу, без преседана у историји Свете Горе, она правно неодржива, несхватљива и представља велику непристојност свете заједнице. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Емисија 60 минута, америчког ЦБС-а посвећена Светој Гори:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА