Najnovije

Srbija tražži zašštitu svojih ambasada od albanskih terorista

BEOGRAD- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbeđenje srpskih diplomatskih predstavništava koja su, po bezbednosnim informacijma, potencijalne mete albanskih terorista, a diplomate u tim ambasadama dobile su iz Beograda precizne instrukcije da mere opreza podignu na najviši nivo.

Ivica Dačić (Foto: JuTjub)

Zasada se ne razmišlja o povlačenju našeg osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unapred obaveste MSP a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unapred obezbeđena, pišu "Večernje novosti."
Diplomatama je takođe naloženo da izbegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću meru.
Pojačano obezbeđenje naših ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švajcarske, Turske, Nemačke, Italije i Belgije, gde prema bezbednosnim informacijama može doći do napada na srpsku mrežu diplomatsko konzularnih predstavnišava, uz molbu da se ukoliko je moguće posebne mere zaštite pruže i članovima porodica diplomata.
U predstavništvima koja bi se mogla naći na udaru radi oko 40 nasih diplomata, a budući da je broj zaposlenih zbog štednje u našim ambasdama sveden na neophodni minimum, za obezbeđenje zgrade je najčešće zadužen domar dok vozač ima često ulogu i "telohranitelja ambasadora."
Kako je za "Večernje novosti" izjavio ambasador u jednoj od "rizičnih" zemalja, naše diplomate su u stalnoj vezi sa centralom u Beogradu, ali i vlastima u zemlji domaćina.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je u ponedeljak da se, prema bezbednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju, a ta informacija je prema njegovim rečima dobijena od zapadnih bezbednosnih agencija iz jedne velike zemlje.
- Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bilo je i uzimanja talaca - rekao je Dačić.
Prema izvorima "Novosti", služba koja je dostavila informaciju našoj zemlji je do nje dosla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.
Državni sekretar u MSP zadužen za kontrolu i bezbednost DKP Ivica Tončev rekao je za "Novosti" da je uprkos protestima zbog hapšenja Haradinaja ispred nekih od naših ambasada, situacija pod kontrolom.
- Za spoljno obezbeđenje objekata zaduženi su domaćini i nadamo se da nećemo doći u situaciju sa se stvari radikalizuju - dodao je on.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA