Najnovije

Kineski strateški bombarderi iznad spornih ostrva!

Peking je odlučio još jednom da pokaže mišiće u svom regionu. Naime, od 1. januara 2017. Kina je započela sa nadletanjem strateških bombardera iznad spornih ostrva u Južnom kineskom moru.

Kineski avioni (Foto: Sinhua)

Podsetimo, reč je o strateški izuzetno važnom pomorskom prolazu koji svojata nekoliko zemalja, no Kina, kao najveća vojna sila u tom delu sveta, tvrdi kako ostrva pripadaju njoj i svojom vojnom prisutnošću tu tvrdnju nastoji da pretvori u činjenicu.
Ono što naročito iritira Kineze su američke pomorske patrole koje imaju za cilj, tvrde iz SAD-a, da osiguraju slobodu navigacije na ovom prostoru. Drugim rečima, američki ratni brodovi ulaze na pomorski prostor koji Kina smatra svojim teritorijalnim vodama. Takvim ulascima SAD zapravo osporavaju Kini to pravo. Kina se ljuti, ali za sada još uvek nisu preduzeli ništa konkretnije od diplomatskog protestovanja.
Sve dok brodovi američke mornarice budu bez posledica ulazili na prostor koji Kina svojata, Kina neće moći taj prostor da nazove ekskluzivno svojim.
Za nekoliko dana na vlast u SAD-u i dolazi Donald Tramp, a tada bi se odnosi između Kine i SAD-a mogli i dodatno narušiti jer je Tramp već najavio da će biti znatno oštriji prema Pekingu od svog prethodnika. Kakvo moćno oružje imaju Kinezi pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA