Najnovije

KINA ZAPENILA PA PORUČILA TRAMPU: Provociraš rat!

Reksu Tilersonu, kojeg je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imenovao za državnog sekretara SAD, bolje bi bilo da pazi na svoj jezik, upozoravaju danas kineski mediji uz ocenu da su Tilersonove pretnje da se Kini uskrati pristup ostrvima u Južnom kineskom moru "ratnohušačka retorika".

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

Kineški državni list "Čajna dejli" smatra da ukoliko bi Tilerson delovao u skladu sa svojim pretnjima, to bi "postavilo kurs za razoran sukob između Kine i SAD".
- Osim ukoliko Vašington ne planira da vodi rat velikih razmera u Južnom kineskom moru, bilo kakvi drugi pristupi da se Kini uskrati pristup ostrvima bili bi ludački - navodi kineski "Global Tajms".
Tilersonu bi, dodaje taj list, bilo bolje da "prostudira nuklearne strategije ukoliko želi da primora veliku nuklearnu silu da se povuče sa svojih teritorija", prenosi AFP.
Oba lista su se, međutim, saglasila da je prerano reći da li Tilerson svojim pretnjama "više laje nego što ujeda". - Ostaje da se vidi u kojoj meri će se njegovi stavovi protiv Kine pretočiti u američke spoljne politike - piše "Čajna Dejli". S druge strane, "Global Tajms" upozorava da to ne znači da bi Trampova administracija trebalo da misli da Peking nije čuo, kako kaže, antikinesku retoriku jednog od članova njihovog tima.

Uznemirujuća poruka

Budući šef američke diplomatije Reks Tilerson u sredu je poručio da će "SAD poslati jasan signal Kini kako bi joj zabranile pristup spornim ostrvima u Južnokineskom moru". Azijski div uveliko militarizuje ostrva na koja prava polažu i pojedini američki saveznici, gradeći vojnu infrastrukturu kroz koju planira da kontroliše Južnokinesko more. - Moraćemo da pošaljemo jasan signal Kini kako bismo je upozorili da gradnja na spornim ostrvima mora prestati, te da joj neće biti dozvoljeno da pristupi tim ostrvima - rekao je Tilerson u govoru pred američkim Senatom, prilikom procedure potvrđivanja njegove nominacije za šefa američke diplomatije. Nekadašnji direktor "Eksona", najveće američke naftne kompanije, upozorio je da će "čitava svetska privreda biti ugrožena ukoliko Kina nametne svoju volju nad saobraćajem brodova koji prolaze kroz sporne vode". - Gradnja veštačkih ostrva na kojima se instalira vojna oprema isto je kao i rusko zauzimanje Krima - ocenio je Tilerson. Zvanični Peking polaže pravo na skoro pa čitavo Južnokinesko more, u kom je izgradio sedam veštačkih ostrva na grebenima, praveći na njima piste za vojne avione i instalirajući teško naoružanje. Ovaj deo sveta poznat je po tome što je prebogat naftom, gasom i ribom, a ujedno je i jedan od najvažnijih pomorskih trgovačkih ruta. Pravo na deo tih voda polažu i Filipini, Vijetnam, Bruneji, Tajvan i Malezija. Ovakav stav dodatno će izazvati zabrinutost, ali i revolt u Kini, koja je izuzetno stroga kada se u pitanje dovede njen suverenitet. U prilog tome ide i prošlogodišnje saopštenje Pekinga, koji je na odluku Haškog tribunala o "nezakonitim radnjama u Južnokineskom moru", odgovorio vrlo kratko i oštro: "Kina ne priznaje Haški sud, a s tim ni njegovu ništavnu i beznačajnu odluku."

Jasna poruka Americi

- Nikada nećemo prestati sa gradnjom na arhipelagu Spratli. Ova ostrva pripadaju Kini, a naše operacije u tom pojasu su opravdane, zakonite i neophodne - rekao je komandant kineske mornarice Vu Šengli u lice američkom admiralu DŽonu Ričardsonu pre nekoliko meseci. Vu je upozorio Ričardsona da će Kina, bez obzira na to koja država, institucija ili pojedinac budu vršili pritisak, nastaviti sa svojim planovima. - Pokušaj pretnji i pritiska nekim vojnim solucijama samo će izazvati kontraefekat - jasan je bio Vu. Podsetimo, SAD i njihovi saveznici poput Filipina i Malezije optužuju Kinu za ilegalno prisvajanje međunarodnih teritorijalnih voda u Južnokineskom moru, i izgradnju veštačkih ostrva u vojne svrhe. Izvor: Tanjug/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA