Najnovije

SUKOB SILA NA POMOLU U LIBIJI? Rusi staju na stranu suprotnu od Amerikanaca (FOTO/VIDEO)

Rusija se, nakon Ukrajine i Sirije, odlučila uključiti u još jedan kritični sukob. U Libiji će početi da naoružava Libijsku nacionalnu armiju (LNA) odmetnutog generala Kalife Haftara, koja ratuje sa Vladom nacionalnog sporazuma, priznatu od strane međunarodne zajednice.

''Admiral Kuznjecov'' kao mesto za sklapanje dogovora (Foto: RIA Novosti)

Informacije o ovom potencijalno eksplozivnom razvoju događaja za Middle East Eye je otkrio visoki izvor iz alžirske vojske, koja je i sama uključena u haotičnu situaciju u Libiji. "Moramo se suočiti s činjenicama. Nećemo zauvek čekati političke stranke u Libiji da postignu dogovor. Libiji treba obnova vladavine zakona u celoj zemlji i snažna vojska koja je sposobna da garantuje sigurnost sve do njenih granica. A sa Rusima imamo zajedničku viziju", rekao je navedeni izvor.

Jedna vlada u Tobruku, druga u Tripoliju

LNA kontroliše istočni dio Libije i podržava Predstavnički dom smešten u Tobruku, koji se sa Vladom nacionalno sporazuma u Tripoliju nadmeće za kontrolu nad državom. Ova islamistička vlada osporava rezultate izbora iz 2014. na kojima je glasalo samo 18% libijskih glasača.
Alžirski izvor tvrdi da su Rusi postigli dogovor s generalom Haftarom prilikom njegove posete nosaču aviona Admiral Kuznjecov 11. januara kad je uplovio u libijske teritorijalne vode. Dogovori su se prethodno vodili i kad je Haftar u novembru prošle godine posetio Moskvu.

Moskva želi morsku bazu u Libiji

Uz rusko oružje, tenkove, avione, raketne sisteme i sofisticiranu opremu za nadzor, Haftar bi mogao da ostvari dominantnu poziciju u rastrganoj zemlji. A Rusija bi zauzvrat povratila uticaj koji je izgubila u Libiji padom Moamera Gadafija, ali otišla još dalje - mogla bi da dobije morsku bazu i stalnu prisutnost u severnoj Africi, koju već godinama priželjkuje,. Moskva je sa bivšim libijskim predsednikom 2011. potpisala unosni ugovor o prodaji oružja, navodno vredan milijarde dolara, koji zbog građanskog rata i njegovog pada nikad nije realizovan - do sada. "Biće dublje koordinacije u narednim mesecima. Haftar će omogućiti ruski pristup lukama u Libiji i takođe će im otvoriti pristup aerodromima", otkrio je za Middle East Eye drugi izvor, koji je bio pukovnik u libijskoj vojsci pod Gadafijem.

Prodaja oružja preko Alžira

Moskva ne može legalno da prodaje oružje Haftaru, bar ne direktno, zbog embarga UN na prodaju oružja koji je na snazi još od 2011. No Alžir se nameće kao "prirodno rešenje tog problema", kako kaže izvor, budući da ta zemlja 90% svog oružja uvozi iz Alžira. Deo tog oružja sad bi mogla da prosledi Haftaru. Alžir navodno ne bi imao ništa protiv ovakvog dogovora jer "iako mu (Haftaru) ne veruje potpuno, zna da u ovom trenutku on jedini može da osigura minimum stabilnosti." Alžir je u decembru već počeo da snabdeva Haftara oružjem, ali pod uslovom da ga koristi samo za borbu protiv militanata Islamske države koja je takođe prisutna u Libiji. Haftar je znatno popravio svoju poziciju u sukobu zauzimanjem strateških naftnih terminala. Procenjuje se da ovaj bivši Gadafijev general, koji se odmetnuo od njega 2011., trenutno kontroliše 60 hiljada vojnika. Alžir se službeno još uvek zalaže za političko rešenje sukoba i pomirenje zaraćenih strana, ali očito u isto vreme polaže svoje karte na stranu za koju misli da će odneti prevagu. S obzirom da su, kako piše Middle East Monitor, u Libiji već prisutne američke vojne snage (oko hiljadu vojnika), kao i italijanske i britanske, koje se bore na strani vlade u Tripoliju, dok su francuske snage navodno uključene u operacije na strani Haftara, rusko uplitanje moglo bi da dovede do opasne eskalacije sukoba.
Izvor: Index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA