Најновије

МАДРИД ЋУТИ НА НАСИЉЕ: "Референдум није успео. Гласала су и деца. Нема смисла наставити ову фарсу"

Потпредседница шпанске владе Сораја Саенс де Сантамарија изјавила је данас да држава у Каталонији, где се данас одржава референдум о независности који Мадрид сматра незаконитим, поступа "одлучно и сразмерно".

Нереди у Шпанији (Фото: Јутјуб)

- С обзиром на то да није у складу с нашом владавином права, то гласање није смело да се одржи - рекла је она у изјави медијима, преноси шпански лист "Ел Паис".
- Нема смисла наставити ову фарсу. То нигде не води - рекла је.
Регионална влада, истакла је она, није имала елементе за процес "са загарантованом неутралношћу" при чему, како је навела, користи "децу и старије особе без ограничења".
- Шпанија је чврста и снажна демократска земља у којој су права и обавезе грађана изнад жеља њихових лидера - нагласила је Сантамарија.
- Пуџдемон и његов тим су једини одговорни за све што се дешава данас и за све што може да се деси ако не окончају ову фарсу - рекао је представник шпанске владе за Каталонију Енрик Миљо, преноси АФП.
Он је истовремено констатовао да безбедносне снаге поступају "професионално" како би примениле судску одлуку о затварању биралишта у Каталонији. Према његовим речима, безбедносне снаге "делују пропорционално" и њихов циљ је бирачки материјал, а не људи. Миљо је рекао да "данашњи догадјаји у Каталонији никад не могу да буду представљени као референдум или нешто слично", наводи АП.
Агенција подсећа да је шпанска полиција употребила гумене метке против демонстраната у Каталонији. Са друге стране, каталонска влада осудила је поступке полиције називајући их "репресијом" и позвала Миља да поднесе оставку због тога.
Најмање 330 грађана повређено је у сукобима са полицијом у Барселони, саопштила је Каталонска служба за хитне ситуације, док Министарство унутрашњих послова Шпаније саопштава да је до 13.00 часова повређено најмање 11 полицајаца, јавља "Ел Паис".
Каталонски лидер Карлес Пуџдемон изјавио је да је шпанска национална полиција употребила "неоправдано насиље" против људи у Барселони, који су желели да гласају на референдуму о независности, који је забранио Мадрид.
- Неоправдано коришћење силе од стране шпанске државе, која је и ирационално и неодговорно, неће зауставити каталански народ -рекао је Пуџдемон реагујући на употребу гумених метака против демонстраната испред гласачких места у Барселони.
Каталонска влада осудила је поступке полиције називајући их "репресијом" и позвала представника шпанске владе за Каталонију Енрика Миља, који је констатовао да безбедносне снаге поступају "професионално" како би примениле судску одлуку о затварању биралишта у Каталонији, да поднесе оставку због тога.
Погледајте ОВДЕ све о нередима у Каталонији.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Нереди на улицама Барселоне.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА