Најновије

НЕРЕДИ У КАТАЛОНИЈИ: Специјалци на улицама, полиција одузима гласачке кутије (ФОТО/ВИДЕО)

Бирачка места широм Каталоније су отворена за гласање о независности тог шпанског региона. Полиција је на бирачким местима, а Барселону надлеће хеликоптер.

Напето у Барселони (Фото: РИА Новости)

На неким бирачким местима, како се наводи, полиција покушава да спречи људе да гласају, а на појединим местима забележени су инциденти. Шпанска полиција запленила је кутије и гласачке листиће на бирачким местима, јавља АФП.
На појединим местима, како се наводи, забележени су мањи инциденти са полицијом, а људи који су од раног јутра чекали у редовима испред биралишта, узвикују "Ми смо народ мира".
Министарство унутрашњих послова Шпаније саопштило је да су национална полиција и цивилна гарда почеле да плене гласачке кутије и листиће на биралиштима у Каталонији, преноси Ројтерс.
Шпанска полиција за разбијање демонстрација почела је распоређивање полицијаца у једном делу Барселоне уочи отварања биралишта за референдум на којем Каталонци желе да гласају о независности, а што Мадрид сматра неуставним.
Видео снимак објављен на сајту Ел Паиса показује да специјалци са шлемовима на глави стоје наспрам једне групе гневних бирача недалеко од гласачког места у једној школи у Барселони.  На снимску се види како су бирачи подигли руке узвикујући "Напоље".  Поједини медији преносе да су на улици избини нереди, односно сукоби између полиције и активиста који се залажу за независност Каталоније.  Како се може установити на основу неких фотографја објављеним на друштвеним мрежама, има повређених. Најављени референдум, који је гурнуо Шпанију у најгору уставну кризу у последњих неколико деценија и изазвао страхове од уличног насиља, представља тест снаге воље између Мадрида и Барселоне.  Шпанска полиција послала је појачање, а у Барселони још пре свитања пут Каталоније кренуло је стотинак полицијских возила, преноси Ројтерс.  Изборна комисија за надгледање гласања је расформирана, а хиљаде полицајаца је распоређено како би блокирали улаз на биралишта. На снимцима се може видети како је полиција упала на биралиште у месту Сент Хулија де Рамис, а на неким снимцима се види и да полиција покушава вукући да растера људе. Најављени референдум, који је гурнуо Шпанију у најгору уставну кризу у последњих неколико деценија и изазвао страхове од уличног насиља, представља тест снаге воље између Мадрида и Барселоне.  Шпанска полиција послала је појачање, а у Барселони још пре свитања пут Каталоније кренуло је стотинак полицијских возила, преноси Ројтерс.  Изборна комисија за надгледање гласања је расформирана, а хиљаде полицајаца је распоређено како би блокирали улаз на биралишта. Биралишта широм Каталоније су отворена, али је шпанска полиција запленила на појединим местима гласачке кутије и листиће.  Министарство унутрашњих послова Шпаније саопштило је да су национална полиција и цивилна гарда почеле да плене гласачке кутије и листиће на биралиштима у Каталонији, преноси Ројтерс. Да видите руски авион будућности МиГ-41, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг, Б92 Бонус видео: Колико Американаца зна где је Северна Кореја?

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА