Најновије

ОЧЕКУЈУ ЛИ НАС ШОК РАЧУНИ ЗА СТРУЈУ?: Новогодишња расвета у Београду већ стављена, скупља него прошле године!

Иако је до Нове године остало још три месеца, новогодишња расвета је већ постављена широм Београда. Бројке показују да је декорација најскупља до сада, а портал Пиштаљка упозорава да је тендер за фирму која је задужена за украсе и ове године намештен.

Новогодишња расвета у Београду (Фото: Јутјуб)

Календарски и температурно је јесен. Међутим, у појединим престоничким улицама изгледа као да су Нова година и Божић на прагу. Празничне сијалице и украси увелико су засијали.
"Ја сам просто запањена, једноставно запањена, непотребно", каже једна грађанка.
"Расвета припада једном празнику, једном догађају и тако рано - мислим да догађај губи вредност", наводи друга.
"То значи да се градска власт озбиљно спрема за Нову годину, хоће да покажу да унапред мисле на своје грађане", додаје један од грађана.
"Првог децембра, тада нормално је, а сада је можда и због избора који не знамо када ће бити", додаје други.
Новогодишња декорација 2015. била је укључена средином децембра, а прошле године засијала је у новембру. Шта је утицало на то да се са овогодишњом расветом почне чак три месеца пре празника, непознато је. Иако су градски челници били на догађају у Јајницима, нису били доступни за коментар. У ранијим изјавама, градоначелник Синиша Мали је истицао да богато украшен град привлачи већи број туриста.
"Град Београд жели да буде светска дестинација за развој туризма, дакле нама су конкуренти - Париз, Лондон, Њујорк, Москва, ако одете сада и изгуглате те градове, расвета је већ упаљена", рекао је Синиша Мали, градоначелник Београда, 12. новембра 2016.
А за декоративну расвету у Београду бригу већ десет година води фирма "Кип лајт". Међутим, портал Пиштаљка упозорава да је тендер 2016, али и ове године био намештен. Кажу да су услови конкурса били такви да је могао да их испуни само фаворизовани кандидат.
Тај износ из године у годину расте и та иста фирма добија посао, а ми не знамо заправо ко стоји иза те фирме, да ли је можда стварни власник неко ко је повезан са градским структурама.
"Прошле године је Јавно осветљење тражило да новогодишњи украси буду тачно одређене спецификације. Они су ставили фотографије тих украса, тако да је било очигледно да је тендер намештен за једну фирму, ове године су уместо фотографија, ставили цртеже тих украса, поново исте те фирме", наводи уредник "Пиштаљке" Владимир Радомировић.
Грађани Београда су уличне украсе и сијалице прошле године платили 150 милиона динара, док ће их овогодишње украшавање коштати 20 милиона динара више.
"То није само посао набавке и намештања новогодишњих лампица, већ и реновирање тих лампица, односно њихово поправљање, тако да тај износ из године у годину расте и та иста фирма добија посао, а ми не знамо заправо ко стоји иза те фирме, да ли је можда стварни власник неко ко је повезан са градским структурама", додаје Радомировић.
Све је дуже и време одржавања расвете, па ће, ако се настави са досадашњом праксом да сијалице буду укључене до средине фебруара, фирма Кип лајт ове зиме имати посла пуних пет и по месеци.
Рачуница показује да се може очекивати и већи рачун за стују, јер је прошлогодишњи - за четири месеца - био преко два милиона динара.
Прочитајте ОВДЕ за колики ће износ, новим поскупљењем бити увећани рачуни за струју?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упоредите са прошлогодишњим украсима и процените да ли су макар мало изменили распоред?

Бонус видео

Пиштаљка је и прошле године тврдила да је намештен тендер за београдске украсе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА